Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Mielofibroza

Tratament

Mielofibroza evolueaza in general lent, iar persoanele care sufera de aceasta afectiune pot supravietui peste 10 ani.

Ocazional, mielofibroza se poate inrautati rapid. Tratamentul are ca scop intarzierea evolutiei bolii, reducerea simptomelor si complicatiilor. Singura modalitate de vindecare a mielofibrozei este transplantul de celule stem.

Optiunile tipice de tratament includ:

  • transfuzii sanguine. Daca anemia este severa, transfuziile sanguine periodice cresc numarul de eritrocite si reduc simptomele anemiei precum oboseala si slabiciunea.
  • terapia androgenica. Administrarea de androgen sintetic (hormon masculin) asociata cu administrarea de medicamente corticosteroide (prednison) stimuleaza producerea de eritrocite si reduce anemia severa la unele persoane. De asemenea, poate reduce nevoia de transfuzii sanguine. Persoanele care raspund bine la acest tratament dupa o luna de terapie, pot continua administrarea de androgen, reducand treptat doza de medicamente. Aceasta terapie prezinta si anumite riscuri, precum afectarea ficatului si efecte masculinizante la femei.
  • chimioterapia. Hidroxiureea este cel mai frecvent medicament chimioterapic utilizat in tratamentul mielofibrozei. Ea reduce marimea splinei, scade transpiratiile nocturne si pierderile in greutate.
  • radioterapia. Radioterapia poate reduce semnele si simptomele, precum durerea osoasa si compresia maduvei spinarii. De asemenea, poate contribui la scaderea marimii splinei atunci cand excizia chirurgicala a acesteia nu este posibila.
  • talidomida asociata cu steroizi. Utilizarea talidomidei impreuna cu prednison poate reduce marimea splinei, anemiei si altor simptome specifice (slbiciune, oboasela, transpiratii nocturne).
  • excizia chirurgicala a splinei (splenectomie). Daca volumul crescut al splinei cauzeaza durere, duce la complicatii si nu raspunde la alte forme de tratament, se indica indepartarea chirurgicala a splinei. Exista insa riscuri semnificative asociate cu aceasta procedura: infectie, hemoragie excesiva, formare de cheaguri sanguine ce pot cauza atac sau embolism cerebral.
  • transplant de celule stem. La un numar mic de pacienti, transplantul de celule stem de la un donator compatibil poate duce la remisia fibrozei maduvei osoase. Acesta este singurul tratament ce poate vindeca mielofibroza.

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii