Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Limfomul cutanat cu celule T

Tratament

Tratamentul limfomului cutanat cu celule T depinde de stadiul bolii. In general, se folosesc 3 metode de tratament: radioterapie, chimioterapie si fototerapie.

Radioterapia utilizeaza radiatii cu energie inalta pentru a distruge celulele canceroase si a micsora dimensiunile tumorilor.

In cazul limfomului cutanat cu celule T, se utilizeaza radioterapia cutanata totala cu electroni, care foloseste particule de foarte mici imensiuni (electroni) pentru a trata intreaga suprafata a tegumentului. Radioterapia cu electroni poate fi aplicata si pe zone mai restranse ale tegumentului. Acest tip de radiatie penetreaza doar primele doua straturi ale pielii.

O alta forma de radioterapie utilizeaza raze X pentru a distruge celulele tumorale. Razele X sunt aplicate doar pe anumite portiuni ale corpului.

Chimioterapia consta din utilizarea medicamentelor chimioterapice pentru a combate celulele canceroase. Tratamentul poate fi administrat sub forma de comprimate sau intravenos. In cazul limfomului cutanat cu celule T medicamentele chimioterapice pot fi administrate sub forma unei creme sau unei lotiuni (chimioterapie topica).

Fototerapia utilizeaza lumina pentru a distruge celulele tumorale. Pacientul primeste un medicament ce sensibilizeaza celulele tumorale fata de lumina, iar apoi se aplica o lumina speciala asupra acestor celule pentru a le distruge.

In cadrul unui tip de fototerapie, numit terapie PUVA, se foloseste un medicament denumit psoralen si raze ultraviolete A.

Un alt tip de fototerapie numit fotochimioterapie extracorporeala consta din administrarea anumitor medicamente pacientului, urmata de prelevarea de celule sanguine din corpul acestuia. Celulele prelevate sunt tratate cu o lumina speciala si introduse inapoi in organism.

In tratamentul limfomului cutanat cu celule T se poate utiliza si interferonul. Acesta este o substanta proteica care apare in mod natural in organism. El poate fi injectat subcutanat pentru a intari propriul sistem imun.

De asemenea, in cadrul tratamentului se poate recurge si la terapia cu anticorpi monoclonali (Alemtuzumab). Acesti anticorpi recunosc si se ataseaza la anumite proteine de pe suprafata celulelor canceroase. Astfel se poate declansa un raspuns din partea sistemului imun care va ataca celulele tumorale.

In cazul limfoamelor care recidiveaza dupa aplicarea altor forme de tratament se pot folosi retinoizii.

Tratament alternativ

Mancarimea pielii (pruritul) este unul dintre cele mai suparatoare simptome ale limfomului cutanat cu celule T. Un tratament alternativ al pruritului consta in aplicarea unei solutii de rocoina pe piele, folosind comprese de panza.

Alta aplicatie topica ce poate fi utilizata este alcatuita dintr-o mixtura de vitamina E, A, iaurt natural, miere si oxid de zinc.

De asemenea, pruritul poate fi redus prin aplicarea topica a uleiului de primula (seara).


inapoi  

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii