Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Hemocromatoza (diabetul bronzat)

Generalitati

Hemocromatoza este o boala hematologica caracterizata prin incarcarea excesiva cu fier a tesuturilor. Acest exces de fier poate avea efecte daunatoare semnificative asupra starii de sanatate, cel mai important fiind ciroza hepatica.

Hemocromatoza este cauzata in cele mai multe cazuri de un defect genetic (hemocromatoza ereditara), insa poate aparea si ca o complicatie a unei afectiuni hepatice sau a anumitor tipuri de anemie.

Hemocromatoza afecteaza in mod egal ambele sexe, insa femeile sunt diagnosticate mai tarziu din pricina pierderilor de fier produse in cursul sangerarilor menstruale si nasterii. Boala se intalneste cel mai frecvent la persoanele cuprinse in 40-60 ani, intrucat acumularea excesiva a fierului dureaza o perioada de multi ani. Simptomele apar mai tarziu la femei decat la barbati, de obicei dupa menopauza.

Hemocromatoza determina acumularea excesiva a fierului in diverse organe, inclusiv ficat, pancreas, inima, glande endocrine, piele, articulatii, si mucoasa intestinala.

Depozitarea fierului in aceste organe poate duce la complicatii grave, precum insuficienta cardiaca, cancer hepatic si ciroza hepatica. Se estimeaza ca aproximativ 5% din cazurile de ciroza hepatica se datoreaza hemocromatozei ereditare.


  inainte

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii