Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Anemia hemolitica

Generalitati

Anemia hemolitica este un tip de anemie caracterizata  printr-o rata crescuta de distrugere a eritrocitelor adulte.

Eritrocitele sunt celule sanguine responsabile pentru transportul oxigenului la tesuturi. Aceasta functie este indeplinita cu ajutorul hemoglobinei continuta in interior, care leaga oxigenul molecular. Eritrocitele normale au o forma discoidala si o durata de viata normala de aproximativ 90-120 zile, dupa care sunt distruse si inlocuite de eritrocite noi formate de catre organele hematogene (in principal maduva osoasa). Procesul de distrugere eritrocitara poarta numele de hemoliza.

In anemia hemolitica, eritrocitele sunt distruse intr-un ritm mai rapid decat cel de productie al maduvei osoase.

Deoarece diversi factori pot duce la intensificarea hemolizei, anemiile hemolitice sunt in general identificate in functie de tulburarea care provoaca distructia prematura a eritrocitelor.

Anemiile hemolitice pot fi ereditare sau dobandite. Cele ereditare sunt cauzate de defecte ale componentelor eritrocitelor - membrana celulara, enzime eritrocitare sau hemoglobina.

Anemiile dobandite sunt cele care rezulta din variate alte cauze. In cazul lor, structura eritrocitelor este normala, ele fiind distruse prematur din cauza leziunilor suferite in circulatia sanguina.

Unele tipuri de anemie hemolitica dobandita sunt temporare si se vindeca in decurs de cateva luni. Altele pot deveni cronice, cu perioade de remisie si recurenta.


  inainte

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii