Anemiile hemolitice ereditare includ tulburarile in care structura sau componentele care intra in alcatuirea eritrocitelor sunt afectate.
Tulburarile care afecteaza membrana eritrocitara cuprind sferocitoza ereditara, in care se produc eritrocite cu forma sferica, si eliptocitoza ereditara, in care eritrocitele au o forma ovala. Alte boli ereditare, precum siclemia si talasemia, afecteaza hemoglobina, iar in alte cazuri sunt incriminate deficientele enzimatice eritrocitare, ca de exemplu deficitul de glucozo-6-fosfat-dehidrogenaza.
Cauzele anemiilor hemolitice dobandite sunt variate. Eritrocitele pot fi lezate mecanic si distruse in cursul circulatiei sanguine. Anevrismele, valvele cardiace artificiale sau tensiunea arteriala foarte ridicata pot provoca o hemoliza intensa. De asemenea, anemia hemolitica poate fi cauzata si de o tulburare numita hipersplenism, in care splina este marita si hiperactiva, si distruge un numar foarte mare de eritrocite.
Insa, dintre anemiile hemolitice dobandite, cea mai frecventa este anemia hemolitica imuna. Acest tip de anemie hemolitica se caracterizeaza prin faptul ca propriul organismul produce anticorpi care se ataseaza la eritrocite, provocand distructia acestora in splina. Printre cauzele care stimuleaza formarea acestor anticorpi se numara:
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii