Oligomenoreea reprezinta o tulburare de ritm menstrual, in care sangerarea menstruala apare rar si la intervale neregulate. Aceste intervale ce pot varia intre 35 si 45 de zile.
Cauze
In majoritatea cazurilor de oligomenoree se intalneste o tendinta familiala, situatie in care nu este necesar tratamentul (oligomenoree fiziologica).
In oligomenoreea patologica cel mai adesea se evidentiaza o patologie ovariana.
Intr-un numar mai redus de cazuri se constata o persistenta anormala foliculara (chist folicular) cu endometru proliferativ.
Frecvent, in oligomenoree se intalneste o discreta hipoplazie (dezvoltare insuficienta) genitala si sterilitate, sarcina putand normaliza ciclul menstrual.
Adesea oligomenoreea se insoteste de tulburari nervoase caracteristice carentei de estrogeni.
Numerosi factori psihici produc dereglari hipotalamo-hipofizare cu secretie redusa de FSH (hormon foliculostimulant) si estrogeni.
Tratament
La femeile obeze cu oligomenoree, cura de slabire constituie primul act terapeutic. Se remarca disparitia oligomenoreei dupa scaderea ponderala.
In tratamentul oligomenoreei, pe langa sedare psihica se urmareste reechilibrare endocrina.
In caz de insuficienta hipofizara, se administreaza Humegon, dupa care Gonacor.
In caz de insuficienta ovariana, se face un tratament substitutiv si secvential. Astfel, in insuficienta foliculara se administreaza Estradiol, urmat de Medroxiprogesteron. Tratamentul se continua timp de 3 luni. In insuficienta luteala se administreaza Progesteron.
Cand este vorba despre o hiperplazie glandulochistica endometriala cu persistenta unui chist folicular, dupa chiuretajul biopsic, se face tratament cu estroprogestative de sinteza timp de 3 luni.
In caz de absenta ovulatiei se administreaza clomifen (se induce ovulatia).
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii