Cancerul colului uterin constituie cea mai frecventa localizare a cancerelor la femeie. Apare cu predilectie intre 30 si 50 de ani, fara a avea o limita severa la o varsta mai tanara, sau mai inaintata.
In majoritatea cazurilor, debutul cancerizarii are loc la nivelul orificiului extern.
Cauzele cancerului de col uterin nu sunt elucidate, ca de altfel ale cancerului in general. El se dezvolta intotdeauna pe o leziune preexistenta a epiteliului.
Stadiile clinice sunt in numar de 4 si pot fi depistate prin metode clinice, metode paraclinice si confirmate histologic.
Stadiul I clinic este operabil, pentru ca leziunea intereseaza strict colul, fara metastaze ganglionare obligatorii. Tratamentul radical al acestei forme duce la vindecare majoritatea cazurilor.
Stadiul II clinic, considerat inca operabil, este forma in care procesul tumoral depaseste limitele colului, fara sa intereseze peretele pelvian, limitand in oarecare masura mobilitatea uterului.
Dupa directia organului spre care evolueaza, deosebim: stadiul II parametru, stadiul II vagin, stadiul II corp uterin.
Stadiul III clinic este forma inoperabila pentru ca procesul malign prinde ambele parametre si peretele pelvin. Uterul isi pierde mobilitatea, ganglionii regionali din jurul vaselor mari sunt duri si se pot palpa inapoia uterului. Sunt trei forme: stadiul III parametru, stadiul III vagin, stadiul III metastaza pelviana.
Stadiul IV clinic, in care procesul tumoral invadeaza organele invecinate. Diferentiem trei forme: stadiul IV vezica, stadiul IV rect, stadiul IV metastaza la distanta.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii