Adenocarcinomul uterin apare mai frecvent la o varsta inaintata, in menopauza, atingand un procent de 10% din totalul cancerelor genitale.
Poate fi localizat intr-o portiune delimitata a cavitatii uterine sau poate fi difuz.
Dezvoltarea are loc la suprafata mucoasei uterului si numai in fazele mai avansate intereseaza miometrul (muschiul uterului).
Se descriu 4 stadii clinice:
Semne si simptome
Hemoragia apare in afara menstruatiei si mai ales in menopauza instalata de cel putin un an si constituie un semnal de alarma.
Aceste hemoragii, nu cedeaza la tratament conservativ cu stiptice, hemostatice sau hormonal.
Leucoreea patata cu sange sau sub forma unei secretii apoase, cu miros neplacut, care in stadiile III si IV ia aspectul de zeama de carne, constituie primul simptom suspect, dar nu atat de sigur ca hemoragia din menopauza avansata.
Durerile apar tardiv in fazele foarte avansate si au un caracter inconstant la inceput. Uneori apar mai repede, sub forma de colici, datorita acumularii in uter a secretiilor imbibate cu sange si puroi, care se evacueaza cu greutate dintr-un col uterin inchis de procesul tumoral.
Evolutie
Cancerul corpului uterin, spre deosebire de cancerul colului uterin, evolueaza mai lent si mai indelungat. Netratat, decesul survine la 2-4 ani de la debut.
Tratament
Tratamentul este complex radio-chirurgical radical, ca si in cazul localizarii la colul uterin.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii