Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Colecistita

Cauze

In aproximativ 95% din cazurile de colecistita vezica biliara contine calculi biliari, care ingreuneaza sau blocheaza evacuarea bilei. Calculii biliari sunt acumulari solide alcatuite din constituenti biliari, in special colesterol, pigmenti biliari si calciu.

Acesti calculi pot sa apara atunci cand elementele componente ale bilei nu se gasesc in proportie adecvata unele fata de altele. Daca bila devine prea concentrata sau daca exista o cantitate prea mare a unui anumit component pot sa apara calculi. Vezica biliara se contracta in continuare, insa bila nu poate parasi vezica asa cum o face in mod normal.

Presiunea exercitata asupra vezicii de catre bila acumulata, modificarile chimice ale bilei stagnante in vezica, si ocazional infectiile bacteriene cauzeaza afectarea peretelui vezicii biliare. Pe masura ce vezica se inflameaza, anumite zone ale peretelui nu primesc un aport sanguin adecvat, iar lipsa de oxigen determina moartea celulara.

Cand este ingreunata evacuarea bilei din ficat, bilirubina continuta in bila poate fi reabsorbita in circulatia sanguina si cu timpul se depoziteaza la nivelul pielii si albului ochilor (cornee). Acumularea de bilirubina determina coloratia galbena a pielii si ochilor, numita icter.

Formarea de calculi biliari se intalneste de 2 ori mai frecvent la femei decat la barbati, in special, la cele cu varste cuprinse intre 20-60 ani.

Femeile insarcinate, precum si cele care iau anticonceptionale sau care urmeaza un tratament de inlocuire a estrogenului prezinta un risc mai mare de dezvoltare a calculilor biliari.

Persoanele supraponderale sau care slabesc foarte mult intr-un timp scurt prezinta, de asemenea, un risc mai crescut de formare a calculirlor.

Nu toate persoanele cu calculi biliari fac colecistita.

Cauzele rare ale colecistiteti:

  • arsuri grave
  • infectie sistemica masiva
  • diabet
  • obstructia ductului biliar de catre o tumora
  • anumite infectii rare ale vezicii biliare


Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii