Cancerul anal se trateaza prin trei metode, aplicate in corelatie sau individual: tratament chirurgical, radioterapie, si chimioterapie.
Tratamentul chirurgical poate fi efectuat prin doua tipuri de interventii chirurgicale. Prima consta din rezectia locala a tumorii si a tesutului inconjurator, si se foloseste daca cancerul nu s-a extins. Cea de-a doua se numeste rezectie abdomino-perineala, si este o procedura mai complexa in cadrul careia se indeparteaza anusul si portiunea inferioara a rectului. Rezectia va fi urmata de deschiderea unei portiuni a colonului, prin peretele abdominal, la suprafata pielii, creandu-se un anus artificial (colostomie).
Radioterapia consta in aplicarea de radiatii asupra zonei interesate. De regula, radiatia este administrata extracorporeal, cu ajutorul unui dispozitiv special. Efectele secundare specifice radioterapiei cuprind oboseala, afectare cutanata asemanatoare unei arsuri solare, si leziuni anale.
Chimioterapia combate cancerul cu ajutorul substantelor medicamentoase, ce pot fi administrate sub forma de comprimate sau intravenos. Unele tipuri de chimioterapice actioneaza direct asupra celulelor canceroase distrugandu-le, in timp ce altele le fac mai vulnerabile fata de radiatii. Principalele medicamente folosite in cazul cancerului anal sunt 5-fluorouracilul si mitomicina. Chimioterapia afecteaza atat celulele canceroase, cat si pe cele sanatoase. Efectele secundare include greata si varsaturi, caderea parului, scaderea poftei de mancare, diaree, leziuni orale, oboseala, scurtarea respiratiei, si slabirea sistemului imun.
Cancerul anal este in multe cazuri vindecabil. Succesul tratamentului depinde de stadiul in care este descoperita boala.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii