Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Boala Wilson

Tratament

Scopul tratamentul bolii Wilson este de a indeparta cuprul in exces si de a preveni acumularea acestuia.

Odata incep tratamentul, boala isi opreste evolutia si multe semne si simptome se imbunatatesc. Insa, anumite probleme necesita mai mult timp pentru a se ameliora. Alte tulburari - in special lezarea ficatului si anumite simptome neurologice sau psihologice - nu sunt complet reversibile.

Terapia prin chelatie. Terapia prin chelatie reprezinta utilizarea substantelor chimice care se leaga si indeparteaza din organism metale si minerale.

Penicilamina. Penicilamina este primul medicament de chelatie a cuprului aprobat in tratamentul bolii Wilson. Actioneaza prin legarea la cupru si crearea unui complex hidrosolubil care este excretat prin urina.

Desi este un tratament eficient, penicilamina poate cauza efecte secundare grave, precum: probleme cutanate, supresia maduvei spinarii, inrautatirea simptomelor neurologice si defectelor congenitale. Penicilamina nu trebuie administrara persoanelor cu afectiuni renale sau celor alergice la penicilina.

Persoanele care urmeaza tratament cu penicilamina trebuie sa consume suplimente cu vitamina B6, deoarece medicamentul poate determina o deficienta severa a acestei vitamine.

Trientina. Un alt agent chelator este trientina care se leaga cu cuprul si ajuta la eliminarea sa din organism. Deoarece este mai putin toxica decat penicilamina multi medici o recomanda ca prima linie de tratament, in special la persoanele cu simptome neurologice sau hepatice.

Trientina se leaga de asemenea si de fier, iar administrarea suplimentelor bogate in acest mineral poate reduce eficacitatea medicamentului.

Acetatul de zinc. Actionand diferit fata de medicamentele chelatoare, zincul ajuta la prevenirea asorbtiei cuprului in stomac si intestinul subtire. Zincul prezinta putine efecte secundare, insa actioneaza mai lent decat penicilamina si trientina. Este de regula administrat ca tratament initial doar la femeile insarcinate, la persoanele fara simptome hepatice, sau la cele care nu pot tolera medicatia mai puternica.

Medicii pot modifica tratamentul persoanelor carora li se administreaza penicilamina si trientina cu azotat de zinc, odata ce simptomele s-au imbunatatit. Zincul poate fi de asemenea utilizat in combinatie cu penicilamina la pacientii cu simptome neurologice.

Persoanele cu boala Wilson trebuie sa urmeze tratamentul medicamentos toata viata. De asemenea, li se recomanda evitarea alimentelor bogate in cupru, precum: ficat, scoici, ciuperci, alune, ciocolata, fructe uscate, avogado, etc.

Transplantul de ficat. La bolnavii cu ciroza severa, hepatita fulminanta sau alte afectiuni hepatice grave, transplantul de ficat poate fi singura optiune de tratament.


Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii