Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Boala Crohn

Tratament

Boala Crohn nu poate fi vindecata, tratamentul avand ca scop reducerea inflamatiei si simptomelor.

Tratament medicamentos

Medicamente antidiareice. Aceste medicamente, care reduc crampele si diareea, includ agenti cu efect anticolinergic, precum difenoxilat, loperamid, tinctura de opiu si codeina. Se administreaza oral - preferabil inainte de masa.

Medicamente antiinflamatorii. Sulfasalazina si medicamentele asemanatoare, precum mesalamina, olsalazina, si balsalazida reduc inflamatia. Acesti agenti pot reduce simptomele atunci cand apar si inflamatia, in special la nivelul intestinului gros. Mesalamina este eficienta in prevenirea recurentelor. Nu sunt foarte eficiente in reducerea intensificarilor severe.

Corticosteroizi, precum prednison, care se administreaza oral pot reduce semnificativ febra si diareea, pot slabi durerea si sensibilitatea abdominala si pot imbunatati apetitul. Insa, terapia indelungata cu corticosteroizi poate determina aparitia efectelor secundare. De regula, initial se administreaza doze crescute pentru a reduce inflamatia si simptomele intense. Doza este apoi redusa, urmand ca administrarea sa fie stopata cat mai curand posibil. Daca boala devine severa pacientul este spitalizat si i se administreaza intravenos corticosteroizi.

Medicamente imunomodulatoare. Medicamente precum azatioprina si mercaptopurina, care modifica actiunea sistemului imun, sunt eficiente la persoanele cu boala Crohn care nu raspund la tratamentul cu alte medicamente, si sunt in special eficiente in mentinerea unor perioade indelungate de remisie. Imbunatatesc semnificativ starea generala a pacientului, scad nevoia de corticosteroizi si adesea vindeca fistulele. Insa, aceste medicamente pot sa nu produca nici un beneficiu clinic timp de 1-3 luni, si pot avea efecte secundare grave.

Metotrexatul, administrat prin injectie sau oral o data pe saptamana, este adesea benefic persoanelor care nu raspund sau nu pot tolera tratamentul cu corticosteroizi, azatioprina sau mercaptopurina.

Ciclosporina in doze crescute ajuta la vindecarea fistulelor, insa nu poate fi administrata pe termen lung.

Infliximab, medicament derivat din anticorpi monoclonali este un alt modificator al actiunilor sistemului imun. Infliximab administrat intravenos, este indicat in tratamentul bolii Crohn moderata spre severa care nu raspunde la tratamentul cu alte medicamente, si in vindecarea fistulelor. Insa, deoarece efectele sale sunt de scurta durata este necesara aplicarea altor tratamente in intervalele dintre adminiustrari. Aceste tratamente pot include alte medicamente imunomodulatoare precum azatioprina, mercaptopurina sau metotrexat. Infliximab poate inrautati o infectie bacteriana necontrolata preexistenta, poate reactiva tuberculoza si poate creste riscul unor anumite tipuri de cancer. Unele persoane prezinta unele reactii precum febra si iritatii cutanate in cursul administrarii.

Adalimumab este un medicament inrudit cu infliximab focalizat pe reglarea sistemului imun. Este in special de ajutor persoanelor care nu pot tolera sau care numai raspund la tratamentul cu infliximab.

Antibiotice cu spectru larg. Frecvent se prescriu antibiotice eficiente impotriva multor tipuri de bacterii. Metronidazolul este recomandat adesea in tratamentul abceselor si fistulelor din jurul anusului. De asemenea, metronidazolul poate reduce simptomele neinfectioase ale bolii Crohn, precum diareea si cramplele abdominale. Insa, folosit pe termen lung, metronidazolul poate afecta nervii, ducand la senzatii de furnicaturi la nivelul membrelor inferioare si superioare. Acest efect secundar dispare de obicei dupa stoparea administrarii, insa recidiva bolii Crohn este de asemenea intalnita. Alte antibiotice precum ciprofloxacin sau levofloxacin pot fi folosite in asociere cu metronidazol.

Tratament chirurgical

Majoritatea pacientilor cu boala Crohn necesita interventii chirurgicale intr-o anumita etapa a bolii. Operatiile sunt necesare atunci cand intestinul este obstruat sau cand abcesele sau fistulele nu se vindeca.

Excizia segmentelor intestinale afectate de boala poate reduce simptomele pe o perioada nedefinita insa nu vindeca boala. Boala Crohn tinde sa reapara atunci cand portiunile remanente din intestin sunt unite. O a doua operatie este intr-un final necesara la aproximativ jumatate dintre pacienti.

In consecinta, interventiile chirurgicale sunt efectuate numai in cazul unor complicatii specifice sau esuarii tratamentelor medicamentoase.


Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii