Medicul poate suspecta boala Crohn daca pacientul prezinta crampe abdominale si diaree recurenta, in special daca exista cazuri de boala Crohn in familie. Alte indicii ale diagnosticului includ inflamatia articulatiilor, ochilor si pielii.
Nu exista un test de laborator care poate indentifica specific boala Crohn. Testele de sange pot evidentia prezenta anemiei, nivele crescute de leucocite, nivele scazute de albumine, si alti factori care indica inflamatia, precum nivele ridicate de proteina C reactiva.
Primele teste care se efectueaza dupa examinarea fizica si testele serologice sunt de regula colonoscopia (examinarea endoscopica a intestinului gros) si biopsia (prelevarea unei monstre tisulare pentru examinare microscopica). Daca boala Crohn este limitata doar la intestinul subtire, colonoscopia nu va descoperi afectiunea decat daca endoscopul este introdus pana in portiunea terminala a intestinului subtire.
Boala Crohn poate fi detectata aproape in toate cazurile prin radiografie dupa ingestia de bariu (clisma baritata).
Computertomografia evidentiaza modificari utile in diferentierea bolii Crohn de colita ulcerativa, si este cea mai buna metoda de a indentifica complicatiile localizate in afara tractului intestinal, precum abcese si fistule.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii