Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Atrezia biliara

Generalitati

Atrezia biliara este o tulburare caracterizata prin dezvoltarea necorespunzatoare a cailor prin care bila este transportata de la ficat in intestinul subtire.

Este cea mai frecventa anomalie hepatica grava a copiilor, cu o incidenta de 1 la 10000-15000 nasteri. Jumatate din totalul transplanturilor de ficat sunt efectuate din pricina atreziei biliare.

Formarea sistemului biliar incepe la nivelul ficatului, unde mii de ducte biliare minuscule colecteaza bila provenita de la celulele hepatice. Ele se unesc in canale din ce in ce mai mari, pana dezvolta un duct unic (canalul hepatic comun) care se varsa in duoden (primul segment al intestinului subtire). In portiunea dintre ficat si duoden, in acest duct unic se varsa un canal auxiliar (ductul cistic) conectat la vezica biliara.

Ficatul depoziteaza o parte din bila secretata in vezica biliara, iar restul este transportat prin canalul hepatic comun direct in intestin.

Vezica biliara depoziteaza si concentreaza din bila, indepartand mult din continutul apos al acesteia. In cursul meselor, cand bolul alimentar patrunde in stomac, vezica se contracta si isi elimina continutul in ductul cistic, care la randul sau se varsa in canalul hepatic comun.

Bila reprezinta o mixtura de substante chimice pe care ficatul le indeparteaza din circulatie, si le excreta prin intermediul sistemului biliar in intestin. La acest nivel, ea intervine in digestia anumitor substante nutritive.

Daca bila nu poate fi evacuata din cauza absentei sau obstructiei cailor biliare, ea reflueaza in ficat si, ulterior, in restul organismului.

Componenta principala al bilei o reprezinta bilirubina, pigment de culoare galbena rezultat din degradarea hemoglobinei. Cand in organism apare un exces de bilirubina, tegumentul bolnavului capata o culoare galbena (se dezvolta icterul).


  inainte

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii