Diagnosticul de apendicita este suspectat in urma efectuarii anamnezei si examenului fizic.
Este adesea dificil, chiar si pentru un medic cu experienta, sa diferentieze simptomele apendicitei de cele cauzate de alte afectiuni abdominale. De aceea, medicul va dori sa stie localizarea precisa a durerii, daca aceasta s-a mutat in alta zona, si regiunea exacta unde a debutat. El va palpa abdomenul pentru a localiza durerea si, de asemenea, gradul de sensibilitate.
Secventa tipica a simptomelor apendicitei este prezenta la aproape jumatate dintre pacienti. In restul cazurilor, pot fi intalnite tipare mai putin obisnuite, in special la femei insarcinate, varstnici, si copii mici.
La femeile insarcinate, apendicita este mascata cu usurinta de episoadele frecvente de durere abdominala si greata aparute din alte cauze. Persoanele in varsta pot resimti durere si sensibilitate mai putin intense decat restul pacientilor, intarziindu-se astfel diagnosticul si tratamentul, fapt ce duce la rupturi ale apendicelui in 30% din cazuri. Sugarii si copii mici prezinta frecvent, pe langa durere, diaree, varsaturi, si febra.
Desi testele de sange nu pot stabili diagnosticul, descoperirea unui nivel crescut de leucocite indica apendicita. Analiza urinii, ajuta la eliminarea posibilitatii existentei unei infectii de tract urinar, ale carei simptome sunt asemanatoare celor din apendicita.
Pacientii la care examenul fizic releva semne si simptome compatibile cu diagnosticul de apendicita sunt de regula condusi cat mai rapid la sala de operatie, unde se va efectua o laparotomie (explorare chirurgicala a abdomenului) pentru a confirma diagnosticul.
In cazurile in care diagnosticul este discutabil, se pot efectua investigatii imagistice (ex. radiografie abdominala, ecografie, computer tomografie) pentru a evita o interventia chirurgicala nenecesara.
Adesea, diagnosticul nu este cert pana la efectuarea operatiei. Pentru a evita ruptura apendicelui, interventia chirurgicala poate fi recomandata fara intarziere atunci cand simptomele indica prezenta apendicitei.
Cand apendicita este suspectata la fetele care prezinta ciclu menstrual, se recomanda uneori efectuarea unei laparoscopii diagnostice inainde de a se interveni chirurgical, deoarece trebuie exclusa posibilitatea ca o problema ginecologica, precum ruptura foliculului ovarian, sa cauzeze durerea. In cadrul laparoscopiei se realizeaza o mica incizie in peretele abdominal, prin care se introduce un tub flexibil dotat cu o sursa de iluminare si o camera video la capat, pentru a vizualiza interiorul abdomenului.
In aproximativ 10-20% din cazurile in care se suspecteaza apendicita, se descopera un apendice sanatos in cursul procedurii de laparotomie sau laparoscopie diagnostica. Uneori, chirurgul va inlatura apendicele ca o masura de siguranta impotriva apendicitei pe viitor.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii