Tiroidita fibroasa reprezinta o afectiune ce se caracterizeaza prin proliferarea tesutului conjunctiv in glanda tiroida cu invadarea capsulei si inlocuirea parenchimului functional.
A fost descrisa pentru prima data de chirurgul elvetian Riedl, in anul 1896. Se intalneste rar, mai frecvent la femeile cu varsta peste 50 ani.
Nu se cunosc cauzele aparitiei tiroiditei fibroase. Un rol i se atribuie infectiilor gripale repetate.
Evolutia progresiva, de lunga durata, cu dezvoltarea fenomenelor compresive si a hipotiroidismului, este intr-un final fatala.
Patomorfologie
Glanda tiroida are o consistenta lemnoasa si este aderenta la tesuturile din jur.
Tabloul microscopic este reprezentat de un proces fibros generalizat cu elemente ale infiltratiei limfocitare.
Printre tesutul fibros se intalnesc foliculi deformati si umpluti cu coloid.
Semne si simptome
Tabloul clinic al tiroidei fibroase depinde de stadiul procesului patologic.
La inceput, se poate observa o usoara bombare a suprafetei anterioare a gatului. Succesiv, odata cu proliferarea tesutului fibros in tesuturile vecine, apare raguseala, tuse seaca, dispnee si disfagie.
Mai rar, se poate intalni durere surda ce iradiaza la urechi si ceafa.
La palpare, glanda tiroida are consistenta lemnoasa, cu suprafata neteda sau, uneori, tuberoasa, aderenta la tesuturile vecine si putin mobila.
Ganglionii limfatici regionali nu sunt mariti.
Tratament
In cazul tiroiditei fibroase, tratamentul este chirurgical. Se efectueaza rezectia totala a glandei tiroide cu excizia maxima a tesutului fibros si a aderentelor sale.
Se continua cu terapie de inlocuire a hormonilor tiroidieni.
Recent, s-au raportat rezultate terapeutice dupa administrare de Tamoxifen, ce a permis prelungirea vietii pana la 12-16 luni, cu reducerea in volum a tiromegaliei.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii