Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Insuficienta suprarenaliana

Cauze

Cele mai frecvente cauze ale insuficientei suprarenaliene primare le reprezinta distructia autoimuna a glandelor suprarenale, tuberculoza, si hemoragiile. SIDA, infectiile fungice sau distructia cortexului suprarenalian de catre cancerele metastazate pot de asemenea cauza aparitia bolii.

Insuficienta suprarenaliana poate fi un efect secundar al hipopituitarismului. Acesta din urma reprezinta o tulburare a glandei pituitare in care se produc cantitati insuficiente de hormon adrenocorticotropic (ACTH). De asemenea, insuficienta suprarenaliana poate fi un efect tertiar al unei afectiuni hipotalamice in care sunt produse nivele scazute de hormon eliberator de corticotropina (CRH), fiind implicit redusa secretia de ACTH.

Cea mai frecventa forma de insuficienta suprarenaliana secundara este produsa de utilizarea steroizilor exogeni in tratamentul altor afectiuni. Steroizii exogeni sunt frecvent folositi in tratamentul afectiunilor, precum astm, artrita reumatoida sau in cazul transplantelor de organe si sunt adesea prescrisi pe toata durata vietii. Utilizarea steoizilor exogeni duce la suprimarea glandei pituitare (hipofizei) si hipotalamusului. Glandele suprarenale devin atrofice deoarece nu sunt utilizate in producerea de cortizol, intru-cat pacientul beneficiaza de o sursa externa de hormoni steroizi. Daca administrarea de steroizi este oprita brusc, pacientul va dezvolta o insuficienta suprarenaliana acuta sau o criza suprarenaliana acuta.


Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii