Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Hipoparatiroidismul

Semne si simptome

Manifestarile clinice de baza ale hipoparatiroidismului sunt convulsiile tonice, produse de cresterea excitabilitatii aparatului neuromuscular.

Dupa evolutie se deosebesc forma acuta si forma latenta (cronica) ale bolii.

Covulsiile din cadrul formei acute sunt dureroase, incep spontan, se dezvolta simetric in grupele de muschi flexori. Mai des se observa convulsii la nivelul membrelor superioare. Frecvent, este prezent semnul Trousseau – mana este flectat spre articulatia cotului, policele este adus spre articulatiile metacarpofalangiene, care se aduc spre palma ("mana de mamos").

In cazul tetaniei muschilor flexori ai membrului inferior apare "piciorul echin".

Convulsiile pot implica muschii faciali, ai trunchiului si, de asemnea, musculatura involuntara. Cresterea tonusului muschilor maseteri produce constrictia convulsiva a maxilarului (trismus), convulsii ale altor grupe musculare faciale confera fetei un aspect suferind.

In cazurile grave de hipoparatiroidism, implicarea muschilor intercostali si a diafragmei duce la afectarea respiratiei de tipul dispneei respiratorii.

O manifestare mai grava a bolii este laringospasmul. Acesta se intalneste mai frecvent la copii, este insotit de respiratie agomotoasa dispnee si cianoza. In cazul unei asfixii indelungate este posibil un sfarsit letal. Gravitatea se intensifica in cazul bronhospasmului, spasmului sfincterelor vezicii urinare, spasmului gastric. Spasmele gastric si intestinal sunt insotite de diverse fenomene dispeptice (dureri stomacale, varsaturi, disfagie).

Crizele apar spontan si insotide se simptome prodromale: slabiciune generala, anxietate, mialgii, raceala sau amorteala fetei si membrelor, parestezii, etc. Forma si durata crizelor depind de gravitatea afectiunii.

In forma usoara accesele apar, de regula, de 1-2 ori pe saptamana, tin cateva minute, se limiteaza la spasmele unei grupe mici de muschi (fata si membre) si trec spontan. Forma grava se caracterizeaza prin spasme tetanice frecvente, prelungite si raspandite, ce apar sub influenta celor mai mici excitanti.

Forma cronica a hipoparatiroidismului se manifesta numai prin semne speciale - semnul Chwosteck, semnul Trousseau, hiperventilatie.

In cazul evolutiei grave a hipoparatiroidismului apara schimbari la nivelul mai multor organe si sisteme.

In special importante sunt tulburarile de la nivelul functiei neuropsihice: durere de cap, indispozitie, cresterea presiunii intracraniene, edem cranian, la copii – excitabilitate, fotofobie. Se pot dezvolta crize de tip epileptic.

Sunt caracteristice, de asemenea, tulburarile oculare, manifestate prin cataracta, edematierea sau inflamarea papilei nervului ocular, cheratita, strabism, conjunctivita, blefarita. Cea mai raspandita este cataracta ce apare ca rezultat al hipocalcemiei si distrofiei cristalinului. Cataracta se poate dezvolta pe parcursul a catorva luni sai mai mult, si are tendinta de a progresa.

Intr-o evolutie indelungata a hipoparatiroidismului apar modificari trofice: descuamarea pielii, tendinta la eczeme, fragilitatea parului, alopecie (caderea parului), carunteala, fragilitatea unghiilor, ramolirea dintilor, hipoplazia smaltului, hipertrofia pulpei dentare.

Tulburarile cardiace se manifesta prin spasm al vaselor coronariene, durere puternica la nivelul pieptului. La EKG se observa lungirea intervalului QT, determinata de hipocalciemie.

Tulburarea functiei sistemului digestiv: spasm piloric, cresterea functiei secrotorii a stomacului, hiperemeza, intensificarea motilitatii intestinale.


Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii