Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Hipoparatiroidismul

Patogeneza

La baza mecanismului de dezvoltare a hipoparatiroidismului sta deficitul absolut sau relativ de PTH. Insuficienta absoluta apare in urma indepartarii glandelor parotide in timpul strumectomiei, afectarii autoimune, atrofiei congenitale. Deficitul relativ este asigurat de productia parathormonului biologic inactiv sau de rezistenta tesuturilor la actiunea PTH.

Cauzele rezistentei tisulare la PTH includ: tulburarea transportului de calciu, scaderea sintezei de ergocalciferol, hipomagneziemie, insuficienta renala cronica.

Deficitul de PTH duce la tulburarea metabolismului calciului si fosforului. Ca urmarea a absorbtie scazute de calciu in intestin si reducerea mobilitatii sale apare hipocalciemia.

Cresterea nivelului de fosfor in sange este asigurata de scaderea excretiei sale renale. Scaderea nivelului de calciu ionizat produce excitabilitate nervoasa si musculara si dezvoltarea simptomului tipic al bolii - convulsia tonica.


Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii