Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Cancerul tiroidian

Patomorfologie

Cancerul tiroidian se clasifica in:

  • Cancer tiroidian diferentiat: papilar si folicular
  • Cancer tiroidian medular
  • Cancer tiroidian nediferentiat (anaplazic)
  • Forme rare: sarcom, limfom, etc.

Cel mai des se intalneste cancerul tiroidian papilar. Macroscopic, tumoarea se prezinta ca o masa de culoare roz-galbuie sau maronie. Histologic, se caracterizeaza prin prezenta unor proliferari sub forma de travee conjunctive in interiorul foliculilor.

Uneori, tumoarea invadeaza capsula si tesuturile invecinate. Cancerul tiroidian papilar se intalneste la persoanele tinere, cu varsta pana in 40 ani. Are o evolutie lenta si da frecvent metastaze la ganglionii limfatici regionali, plamani, mai rar la oase si creier.

Carcinomul tiroidian folicular se intalneste in 25% dintre toate cazurile de formatiuni maligne ale glandei tiroide. Apare mai frecvent la persoanele in varsta.

Microscopic, cancerul are o structura foliculara. Cavitatea foliculului este alcatuita din celule cu structura diferita (cubice, ovale, turtite, poligonale). Continutul de coloid este nesemnificativ.

Cancerul tiroidian folicular metastazeaza pe cale hematogena la oase. Pe cale limfatica, tumoarea metastazeaza la tesutul tiroidian sanatos si la ganglionii limfatici.

Cancerul medular reprezinta 10% din cazurile de tumori tiroidiene si se caracterizeaza printr-o evolutie relativ blanda. Tumoarea are o consistenta blanda. Metastazeaza limfatic (la ganglionii cervicali si mediastinali), ficat, plamani, oase.

Cancerul nediferentiat este alcatuit din diferite tipuri de celule, cu anaplazie, focare de necroza, hemoragii. Reprezinta 10% dintre tumorile glandei tiroide.

Tumoarea se caracterizeaza prin crestere rapida si grad inalt de malignitate, fiind mai frecventa la varstnici. Este radiorezistenta, cu recidive rapide postoperatorii.


Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii