Majoritatea persoanelor afectate nu recunosc progresia lenta a simptomelor, iar boala este intr-un final descoperita atunci cand medicul observa zonele de piele intens pigmentate.
Odata suspectata, boala Addison poate fi diagnosticata cu ajutorul unui numar de teste serologice.
Nu este suficient sa se determine nivelele serice scazute de cortizol, deoarece valorile normale variaza mult. In schimb, se dozeaza un alt hormon numit corticotropina (ACTH). ACTH-ul este produs de glanda pituitara si are rol in dezvoltarea corticalei suprarenaliene, stimuland producerea si eliberarea de cortizol. In boala Addison, chiar si in urma administrarii unei doze crescute de ACTH sintetic, nu cresc nivelele de cortizol.
Pentru a distinge insuficienta adrenocorticala primara (boala Addison) de cea adrenocorticala secundara (cauzata de incapacitatea glandei pituitare de a produce suficient ACTH), sunt examinate nivelele de ACTH din sange. Valori serice normale sau crescute de ACTH indica faptul ca glanda pituitara functioneaza corespunzator, insa corticala suprarenaliana nu raspunde adecvat la stimularea ACTH-ului.
Aceast lucru confirma diagnosticul de boala Addison.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii