Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Acromegalia

Patomorfologie

Se descopera adenomul acidofil, ce are ca locatie tipica, cel mai frecvent, zona seii turcesti. Saua turceasca este marita, cu peretii subtiati sau distrusi.

De obicei, adenomul cu dimensiuni mici (0,5-2 cm) este alcatuit din celule acidofile. Mai rar, acesta poate avea structura polimorfa (celule acidofile si bazofile), zone de necroza, fibroza si calcinoza. Adenomul polimorf se deosebeste prin dimensiuni mai mari (4-5 cm), dar cu continut mai scazut de somatotropina.

Schimbarile morfologice de la nivelul altor organe si tesuturi duc la hipeplazia acestora. Muschii sunt hipetrofiati prezentand zone de procese degenerative. Oasele sunt ingrosate ca urmare a proliferarii si osificarii. Datorita proliferarii oaselor, se formeaza osteofiti, in special pe oasele craniene si coloana vertebrala, care este frecvent deformata.

De asemenea, sunt marite organele interne, precum inima, plamanii, ficatul, tubul digestiv si glandele endocrine. In glandele suprarenale se observa hiperplazie adenomatoasa, in ovare - degenerescenta chistica, in pancreas - hiperplazia interstitiului si atrofia insulelor Langerhans.


Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii