Tratamentul cu suplimente de tiamina inverseaza efectele deficientei si indeparteaza majoritatea simptomelor.
Deficienta severa se trateaza cu doze crescute de tiamina administrate prin injectie in muschi (intramuscular) sau in vene (intravenos) timp de mai multe zile. Dozele mai mici pot fi administrate oral sau injectabil pana ce pacientul se recupereaza.
De regula, sunt prezente si alte deficite de vitamine din complexul B ce trebuie tratate concomitent.
Simptomele cardiovaculare ale formei umede a bolii Beri-Beri pot raspunde la tratament in decurs de cateva ore de la inceperea acestuia, daca nu sunt severe. Insuficienta cardiaca poate necesita tratament aditional cu diuretice, care ajuta la eliminarea excesului de lichid din organism, si cu medicamente ce stimuleaza activitatea cardiaca, precum digitalice.
In cazul neuropatiei periferice si altor simptome ale formei uscate a bolii Beri-Beri, recuperarea poate fi mai indelungata. Terapia fizica poate contribui la vindecare.
Forma infantila a bolii se trateaza prin administrare de tiamina atat sugarului cat si mamei, pana cand nivele revin la normal.
In sindromul Wernicke-Korsakoff, tiamina trebuie administrata la inceput intravenos sau prin injectie deoarece absorbtia intestinala a tiaminei este probabil afectata. Majoritatea simptomelor vor fi vindecate prin tratament, desi se poate mentine o usoara pierdere a memoriei.
Excesul de tiamina este excretat de corp prin urina, iar reactiile negative la un surplus de tiamina sunt rare. Vitamina B1 este instabila in solutiile alcaline, si nu trebuie administrata alaturi de antacizi sau barbiturice.
Tratament alternativ
Tratamentele alternative au ca scop principal corectarea deficitului de tiamina. Acestea pun accentul pe consumul de alimente bogate in vitamina B1 si alte vitamine din complexul B, precum orez brun, cereale integrale, fructe si legume proaspete, seminte, nuci, si iaurt. Se recomanda evitarea consumului unei cantitati mari de apa (maxim un pahar) la masa, deoarece pot determina eliminarea vitaminelor inainte ca acestea sa fie absorbite de organism.
De asemenea, se indica administrarea zilnica de suplimente de tiamina, doza fiind marita in functie de severitatea bolii. Pot fi utilizate si suplimente aditionale cu alte vitamine din complexul B, de multivitamine si minerale si vitamina C.
Dupa corectarea deficitului de tiamina se poate apela la alte terapii alternative ce ajuta la diminuarea simptomelor existente.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii