Boala Beri-Beri este o tulburare caracterizata prin deficit de tiamina (vitamina B1), care afecteaza multe dintre sistemele corpului, precum sistemul nervos, digestiv, cardiovascular si aparatul locomotor.
In limba singaleza, expresia "beri, beri" inseamna "nu pot, nu pot", ceea ce reflecta efectul infirmizant pe care boala il are asupra victimelor sale.
Boala afecteaza persoanele de orice varsta si se intalneste in special in sud-estul Asiei. In statele occidentale, este prezenta in principal la persoanele care sufera de alcoolism cronic.
La adulti exista diferite tipuri de boala Beri-Beri clasificate in functie de sistemul corporal cel mai afectat. Forma uscata a bolii intereseaza sistemul nervos. Forma umeda afecteaza inima si sistemul circulator. Persoana afectata dezvolta ambele forme, insa doar una dintre ele predomina.
O forma cardiovasculara (Beri-Beri umed), mai putin intalnita, este cunoscuta sub denumirea de boala Beri-Beri shoshin. Aceasta tulburare, care are o mortalitate ridicata, implica o instalare rapida a simptomelor si insuficienta cardiaca acuta.
Tipul cerebral al bolii Beri-Beri, cunoscut si sub denumirea de sindrom Wernicke-Korsakoff, apare de regula la alcoolicii cronici, si afecteaza sistemul nervos central (creierul si maduva spinarii). Poate fi cauzat de o tulburare care agraveaza deficitul cronic de tiamina, precum consumul excesiv de alcool sau varsaturile.
Forma infantila a bolii se intalneste la sugarii ai caror mame prezinta un deficit de tiamina.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii