Scopul tratamentului este de a incetini sau stopa producerea proteinelor amiloide, de a elimina depozitele amiloide existente, de a trata eventuale afectiuni de fond (care cauzeaza amiloidoza secundara), si de a diminua simptomele produse prin afectarea inimii si rinichilor. Pentru evaluarea statusului medical al pacientului, si a efectelor amiloidozei asupra fiecarei parti a organismului este necesara colaborarea medicilor specialisti in cardiologie, hematologie (studiul sangelui si al tesuturilor care il formeaza), nefrologie (studiul functiei si patologiei rinichilor), neurologie (studiul sistemului nervos) si reumatologie (studiul afectiunilor caracterizate prin inflamatia sau degenerarea tesutului conjunctiv).
Colchicina, prednisonul si alte medicamente antiinflamatorii pot incetini sau stopa evolutia bolii. Transplantul de maduva osoasa si celule stem pot ajuta pacientii sa tolereze administrarea unor doze mai crescute si mai eficiente de melphalan si alte medicamente chimioterapice indicate in tratamentul afectiunilor non-maligne.
Prin interventii chirurgicale se poate diminua presiunea exercitata asupra nervilor si pentru a indeparta depozitele amiloide localizate.
Dializa sau transplantul de rinichi poate mari durata de viata si imbunatati calitatea vietii la pacientii la care amilodoza a provocat insuficienta renala.
Desi nu s-a descoperit nici o legatura intre dieta si dezvoltarea proteinelor amiloide, pacientilor carora le-a fost afectata inima sau rinichii pot fi sfatuiti sa adopte o dieta saraca in sare si sa foloseasca diuretice.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii