Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Amiloidoza

Generalitati

Amiloidoza este o afectiune metabolica progresiva incurabila, caracterizata prin formarea unor depozite anormale de proteine in unul sau mai multe organe sau sisteme corporale.

Proteinele amiloide sunt produse din cauza disfunctiei maduvei osoase. Amiloidoza, care apare atunci cand depozitele amiloide acumulate perturba functionarea corespunzatoare a organismului, poate cauza insuficiente organice si chiar moarte.

Este o afectiune rara, prezenta la aproximativ 8 din 1000.000 perosane. Afecteaza in mod egal barbatii si femeile, si se dezvolta de obicei dupa varsta de 40 de ani. Au fost identificate cel putin 15 tipuri de amiloidoza, fiecare tip fiind asociat cu formarea unor depozite din diferite proteine.

Tipurile de amiloidoza

Formele majore ale bolii sunt primara sistemica, secundara si familiala sau ereditara. Exista de asemenea o forma de amiloidoza asociata cu boala Alzheimer.

Amiloidoza primara sistemica se dezvolta de obicei la varsta de 50-60 ani. Este cea mai frecvent intalnita forma. Cunoscuta si sub denumirea de „amiloidoza cu lanturi usoare”, acest tip poate fi de asemenea asociat cu mielomul multiplu (cancer de maduva osoasa).

Amiloidoza secundara reprezinta rezultatul unei infectii cronice sau a unei boli inflamatorii. Este adesea asociata cu:

  • febra mediteraneana familiala (infectie bacteriana caracterizata prin frisoane, slabiciune, cefalee si febra recurenta)
  • ileocolita granulomatoasa (inflamatia intestinului)
  • boala Hodgkin (cancer al sistemului limfatic)
  • lepra
  • osteomielita (infectie bacteriana a oaselor si maduvei osoase)
  • artrita reumatoida

Amiloidoza familiala sau ereditara reprezinta singura forma ereditara a bolii. Cazurile prezente intr-o familie prezinta simptome si afectari organice specifice. Se considera ca amiloidoza ereditara este o afectiune autozomal dominanta, ceea ce inseamna ca este necesara prezenta unei singure copii a genei defectuoase (care determina aparitia bolii) pentru ca boala sa se manifeste. Copilul unei persoane afectate de amiloidoza familiala prezinta o sansa de 50% de a mosteni boala.

Amiloidoza poate interesa orice organ sau sistem al corpului. Totusi cel mai des afectate sunt inima, rinichii, sistemul gastro-intestinal si sistemul nervos. Alte zone comun afectate sunt: creierul, articulatiile, ficatul, splina, pancreasul, sistemul respirator si pielea.

Cauza amilodozei nu este cunoscuta.


  inainte

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii