Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Verucile plantare

Verucile plantare sunt dermatoze infectioase cauzate de virusi din grupul Papova, intalnite mai frecvent la tineri si adulti, si mai rar la copii.

Transmiterea se face prin contact indirect (incaltaminte, sali de sport, bazine de inot, etc).

Semne si simptome

Leziunile caracteristice se prezinta ca formatiuni de aspect lenticular, de culoare galben-cenusie, cu diametru de pana la 1 cm, cu suprafata ingrosata si aspra la pipait.

Verugile plantare sunt localizate la nivelul punctelor de sprijin ale piciorului. Ele provoaca dureri vii prin iritarea terminatiilor nervoase de la acest nivel, dureri ce pot conduce la foarte mare jena la mers.

Verugile pot fi izolate, dar se pot si uni in placarde cu aspect de mozaic.

Diagnostic

Diagnosticul se pune pe baza aspectului clinic al leziunilor dureroase, cu localizare electiva la nivelul plantelor.

Tratament

Tratamentul general tip placebo se recomanda in verugile plantare mici, pentru a evita tratamentul local mai greu de aplicat la acestea; eventual se incearca imunoterapie, precum in verugile vulgare.

Tratamentul local este insa cel mai important si consta in arderea cu azot lichid, Laser, electrocoagulare, aplicatii cu glutaraldehida 25% (4-5 zile), uree unguent 40%, acid salicylic 60%, sau Efudix.

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii