Vegetatiile veneriene reprezinta o afectiune cutanata caracterizata prin excrescente papilomatoase cu localizare la nivelul regiunii genitale si ano-genitale.
Boala este produsa de un papova virus si se transmite pe cale sexuala.
Semne si simptome
Leziunile specifice bolii au aspectul unor proeminente de marimi variate (de la cativa mm la cativa cm), de culoare roz sau rosie, cu suprafata dintata in "creasta de cocos" si keratozica (in zonele uscate) sau macerata, uneori ulcerata (in zonele cu secretii).
Consistenta leziunilor este moale, mai rar dura, iar baza ei este neinfiltrata. Ele pot fi izolate sau unite, caz in care dau nastere unor formatiuni mari, cu suprafata brazdata de santuri multiple, realizand un aspect de "conopida".
Leziunile mari degaja un miros dezagreabil si pot prezenta fisuri dureroase, uneori sangerande.
Diagnostic
Diagnosticul se pune pe baza examenului clinic prin care se identifica aspectul specific al leziunilor.
Tratament
Pentru formele incipiente se recomanda distrugerea leziunilor cu podofilina 25%, condilyne solutie, colchicina 0,1%, efudix, aplicatii de azot lichid.
In cazul formelor cu leziuni mai mari se practica electrocoagularea, indepartarea vegetatiilor sub anestezie si apoi aplicarea de pulberi de acid salicilic sau folosirea laserului cu CO2.
Daca este posibil se incearca rezolvarea tuturor leziunilor intr-o singura sedinta.
Bolnavii vor trebui reexaminati la 2-3 saptamani, de mai multe ori, pentru a descoperi si trata eventualele leziuni noi sau restante.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii