Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Scabia (raia)

Scabia este o dermatoza parazitara extrem de contagioasa, cauzata de acarianul Sarcoptul scabiei, ce intereseaza in special stratul epidermal al pielii.

Boala se transmite cu mare usurinta prin contact direct cu persoanele infectate, sau indirect, prin intermediul obiectelor contaminate, in special lenjeria de pat.

Netratata sau tratata incorect, scabia se complica prin suprainfectare, situatie in care trebuie avuta in vedere posibilitatea unei nefrite streptococice.

Semne si simptome

Din punct de vedere clinic, afectiunea se caracterizeaza prin manifestari obiective si subiective.

Manifestarile obiective pot fi specifice si nespecifice.

Simptomele obiective specifice sunt reprezentate de:

  • tunelul acarian - are cativa milimetrii lungime si reprezinta traseul parcurs de femela parazitului prin piele; are un capat mai proeminent, unde femela depune ouale si moare
  • veziculele perlate - sunt date de reactia tisulara a intepaturilor provocate de paraziti

Leziunile se localizeaza de predilectie la nivelul spatiilor interdigitale, fetelor laterale ale degetelor, fetei anterioare a articulatiilor pumnului, peretelui anterior al axilei, plicilor subfesiere, fetelor interne ale coapselor, areolei mamare la femei si tecii penisului la barbati.

Pielea capului, fata, gatul, regiunea interscapulara, palmele si talpile sunt evitate la adult, in timp ce la copiii mici, leziunile apar pe marginea piciorului, talpi, palme, cap si gat.

Simptomele obiective nespecifice sunt cele care pot aparea ca urmare a scarpinatului, suprainfectarii leziunilor specifice.

Manifestarile subiective sunt reprezentate in principal de pruritul deosebit de intens, permanent, dar cu exacerbari nocturne (nu lasa pacientul sa se odihneasca), interesand rapid si ceilalti membri ai familiei sau ai colectivitatii din care provine pacientul.

Tratament

Tratamentul scabiei se bazeaza pe terapia topica, putand fi utilizate diverse scabicide, precum: sulful precipitat in unguente sau mixturi 10% (adulti) si 3-5% (copii), hexaclorciclohexanul (foarte toxic) (Lindan) suspensie sau unguente 1% (adulti) si interzis la copii, benzoatul de benzil lotiune (Lotiune antiparazitara Elmiplant), emulsie sau unguent 25% (mai ales pentru copii).

Acestea se aplica timp de 3-4 seri la rand, dupa baie prealabila si la sfarsitul tratamentului, cand se schimba si lenjeria de pat si corp si se dezinfecteaza riguros prin fierbere, calcat cu fierul incins si pulverizare cu insecticid a vesmintelor care nu pot fi fierte.

Se vor trata toti membrii familiei, iar in caz de esec se repeta peste o saptamana.

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii