Pitiriazisul rozat Gibert este o afectiune cutanata inflamatorie acuta de cauza probabil infectioasa.
Boala apare in orice zona geografica, incidenta ei fiind apreciata la 1-2% in serviciile de dermatologie. In tarile cu climat temperat s-a observat variatia sezoniera a incidentei, cu un varf in sezonul rece sau primavara si toamna.
Sunt afectati mai ales adultii tineri, dar dermatoza poate apare la orice varsta. Ambele sexe sunt egal interesate.
Semne si simptome
Leziunile cutanate sunt placi eritemato-scuamoase (zone rosii scuamoase), distribuite simetric, mai ales pe trunchi.
Caracteristica pentru pitiriazisul rozat este aparitia initiala a unei singure placi, numita placa primara sau placa-mama. Aceasta apare in pana la 90% din cazuri si este situata de obicei pe trunchi, mai rar pe gat sau membre si numai exceptional pe fata sau penis.
Placa primara are forma rotund-ovalara, cu diametrul de 2-6 cm si margini bine delimitate. Culoarea este rosie sau roz si se palideaza odata cu trecerea timpului. Periferia leziunii poate fi usor elevata si mai intens colorata.
Eruptia secundara apare la cateva zile pana la cateva saptamani de la constituirea placii initiate. Ea se manifesta prin numeroase placi eritemato-scuamoase asemanatoare ca forma si aspect cu placa-mama, avand insa dimensiuni mai reduse.
Aceste leziuni apar in valuri eruptive, la interval de cateva zile, dermatoza atingand intensitatea maxima dupa 1-2 saptamani.
Sediul de electie este tot trunchiul si zonele adiacente ale extremitatilor si gatului; mult mai rar, pot fi afectate antebratele si gambele. Placile secundare au tendinta de a se distribui simetric si cu axul lor lung de-a lungul liniilor de tensiune ale pielii, astfel incat configuratia eruptiei a fost comparata cu "pomul de Craciun".
Din punct de vedere subiectiv, la peste jumatate din cazuri, eruptia secundara este insotita de un prurit discret pana la moderat. La 1/4 din pacienti eruptia este asimptomatica si numai un sfert din bolnavi acuza prurit intens.
Intensitatea pruritului poate creste ca urmare a unui tratament necorespunzator, iritant.
Mucoasele nu sunt afectate si nu apar manifestari sistemice. Examenele uzuale de laborator sunt normale.
Evolutie
Leziunile cutanate se estompeaza si dispar spontan in 2-3 saptamani pana la 2-2,5 luni. Recidivele sunt foarte rare.
Tratament
Avand in vedere tendinta spontana la remisiune, tratamentul nu este necesar decat in anumite cazuri.
Bolnavii trebuie sa evite dusurile si baile fierbinti, excesul de sapunuri iritante, imbracamintea din lana si materiale sintetice, caldura si transpiratia.
Tratamentul local trebuie sa fie bland, evitandu-se cremele grase si unguentele. Se recomanda mixturi, paste sau creme ichtiolate (1-2%) si cu corticoizi in concentratii mici.
In cazurile cu prurit intens se administreaza antihistaminice, sedative si tranchilizante pe cale generala.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii