Neurodermita este o afectiune cutanata de cauze ce nu sunt pe deplin cunoscute.
In dezvoltarea bolii se considera ca ar fi implicati factori genetici, imunologici, si de mediu (ex. alergeni, precum polen, par de animale, nicotina, parfum, conservanti, noxe, sau stres).
Semne si simptome
Boala este caracterizata prin eruptii cutanate, care provoaca o mancarime intensa, persistenta, cu episoade paroxistice.
Necesitatea scarpinatului este resimtita puternic, fiind uneori de nestapanit.
Eruptia cutanata consta, la inceput, din unul sau mai multe placarde eritematoase (zone rosietice de piele), de forma rotund-ovulara, cu margini imprecis conturate. In timp, roseata dispare fiind inlocuita de ocoloratie bruna, iar placardele se ingroasa si devin scuamoase.
Localizarile mai frecvente sunt la nivelul cefei, radacinii coapselor (fata interna), zonelor genitale, antebratelor.
Neurodermita cefei, mai frecventa la femei, se extinde uneori la nivelul pielii paroase a capului, luand un aspect de psoriazis, cu scuame suprapuse, tegument ingrosat cu aspect nodular si cu modificarea firelor de par care sunt rasucite sau rupte.
Evolutie
Evolutia bolii este de obicei lunga, de luni sau ani de zile.
Tratament
Tratamentul consta in evitarea stresului emotional, care se stie ca are un rol important in declansarea si intretinerea bolii.
Sistemic se administreaza antihistaminice si sedative.
Local se aplica pomezi cortizonice (de preferat sub pansament ocluziv) la care se adauga, in cazul leziunilor vechi si keratolitice, reductoare (Acid salicilic 1-3%, Ichtiol 1-2%, Gudroane 2-3%, Cignolin 0,1-0,5%, Diprosalic, Locacorten Tar).
Se mai pot efectua crioterapie, infiltratii locale cu corticoizi (hidrocortizon acetat si xilina 1%) sau radioterapie superficiala.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii