Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Mucinoza foliculara idiopatica

Mucinoza foliculara idiopatica este o afectiune inflamatorie care consta in acumularea de mucopolizaharide in glandele sebacee si in teaca externa a radacinii foliculului pilos.

Boala afecteaza mai frecvent la barbatii cu varste cuprinse intre 20 si 45 ani. Cauza sa ramane necunoscuta.

Semne si simptome

Clinic, se remarca prezenta unor papule de culoarea tegumentului normal sau de culoare rozalie, centrate initial de un fir de par, care apoi cade si se instaleaza alopecia.

Leziunile sunt grupate pe fata, scalp, gat, si uneori conflueaza in placi bine delimitate. S-au descris si forme diseminate pe trunchi si membre.

In afara de papule, se pot intalni si placi eritematoase discret scuamoase, cu diametrul de 2-5 cm sau mai mult, si consistenta ferma. Cand se localizeaza pe o zona paroasa determina aparitia alopeciei, la nivelul careia pielea este roz, usor edematoasa si presarata cu orificii foliculare dilatate.

Bolnavii pot acuza prurit, uneori discret, uneori absent, si alte ori violent.

Evolutie

Evolutia este fie spre vindecare spontana in 2 luni-2 ani, fie leziunile persista sau noi leziuni continua sa apara pe parcursul a mai multi ani.

Tratament

Tratamentul este putin eficace. Uneori se obtin rezultate cu corticoterapie sistemica si locala, sub forma de infiltratii intralezionare sau topice sub pansament ocluziv.

S-au semnalat rezultate bune cu antipaludice albe de sinteza sau cu dapsona.

Radioterapia superficiala (buckyterapia, radioterapia cu fereastra de beriliu) poate da ameliorari sau chiar vindecari tranzitorii.

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii