Lupusul eritematos discoid este o afectiune cutanata cronica caracterizata prin eruptii cutanate eritematoase de forma discoidala (ovala).
Boala prezinta caracteristici comune cu lupusul eritematos sistemic, insa, spre deosebire de acesta din urma, nu afecteaza organele interne. Reprezinta forma cea mai frecventa de lupus eritematos cutanat.
Leziunile specifice apar in special in zonele expuse la soare, precum fata, urechi, scalp, insa pot implica si gatul, spatele, mainile si picioarele. In unele cazuri pot fi implicate si mucoasele, precum cea orala, nazala si genitala.
Lupusul eritematos discoid afecteaza in jur de 20-40 din 100.000 de persoane. Se intalneste de 2 ori mai frecvent la femei decat la barbati, si apare mai ales la persoanele cu varste cuprinse intre 20-40 ani.
Cauze
Cauza precisa a lupusului eritematos discoid nu este cunoscuta. In prezent, se considera ca poate fi o boala autoimuna.
Bolile autoimune sunt cele in care celulele sistemului imun, care in mod normal combat invadatorii straini (ex. bacterii, virusuri), ataca celulele proprii organismului.
In lupusul eritematos discoid, sistemul imun ataca celulele cutanate, ducand la aparitia leziunilor caracteristice.
Semne si simptome
In lupusul eritematos discoid, leziunea cutanata specifica este proeminenta, eritematoasa si are forma circulara (discoidala). Ea are un diametru de aproximativ 5-10 mm, cu centrul mai deschis la culoare si mai atrofiat decat portiunea periferica.
Leziunile se extind centrifug, se pot uni, si pot fi mai mult sau mai putin scuamoase.
Leziunile sunt de obicei asimptomatice, insa uneori se insotesc de prurit si sensibilitate dureroasa. In unele cazuri, se poate dezvolta artralgie sau atrita.
Desi pot sa apara in orice zona a tegumentului, leziunile se intalnesc, de obicei, la nivelul zonelor expuse la soare, precum fata, urechi, scalp, gat, maini, spate, etc.
Leziunile se pot vindeca complet sau pot lasa in urma lor zone de tegument hipo sau hiperpigmentate, atrofiate, si cicatrice. Cand este implicat scalpul, boala poate cauza alopecie permanenta.
Diagnostic
Diagnosticul se bazeaza pe istoricul medical si pe evaluarea leziunilor prezente.
Pentru confirmarea diagnosticului trebuie efectuata o biopsie cutanata. Aceasta consta in prelevarea unei monstre de tesut de la nivelul leziunii si examinarea acesteia la microscop.
Lupusul eritematos discoid trebuie diferentiat de cel sistemic.
Tratament
Scopul tratamentului este de a imbunatati aspectul pacientului, de a combate leziunile existente, si de a preveni dezvoltarea de noi leziuni.
Pacientii trebuie sa foloseasca creme cu protectie antisolara si sa evite expunerea la soare pe cat posibil. De asemenea, se recomanda renuntarea la fumat cand este cazul.
Tratamentul medicamentos consta din medicamente steroide si antimalarice.
Corticosteroizii pot fi folositi topic (sub forma de creme sau unguente) sau pot fi injectati direct in leziuni. Potenta cremelor cu steroizi depinde de severitatea leziunilor.
In unele cazuri se poate incerca indepartarea chirurgicala sau prin terapie laser a leziunilor.
Prognostic
In majoritatea cazurilor prognosticul este bun. Desi leziunile pot afecta aspectul fizic intr-un grad variat, ele nu pun viata in pericol si nu necesita de obicei modificari ale stilului de viata.
Aproximativ 5-10% dintre pacientii cu lupus eritematos discoid vor dezvolta forma sistemica a bolii.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii