Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Gangrenele infectioase

Gangrenele infectioase cutanate constau in mortificarea structurilor celulare ce alcatuiesc pielea in urma actiunii unor factori microbieni.

Gangrenele microbiene, cel mai frecvent, sunt produse de streptococ si stafilococ.

Semne si simptome

Gangrenele infectioase cutanate pot fi primitive sau secundare:

Gangrenele infectioase cutanate primitive sunt rar intalnite si debuteaza printr-un focar inflamator ce evolueaza spre o gangrena umeda, sub forma unei cruste. Dupa indepartarea crustei ramane o ulceratie care se vindeca lent si lasa o cicatrice inestetica.

Gangrenele infectioase cutanate secundare apar prin suprainfectia unor plagi sau a unor leziuni cutanate preexistente, sau se produc in cursul unor boli infectioase generale, fiind favorizate de deficitele de aparare ale zonei. In aceasta categorie s-au descris:

  • gangrena postoperatorie progresiva a tegumentului, apare dupa 5-15 zile de la interventia chirurgicala si apare la nivelul plagii sau pe cicatrice. Debuteaza sub forma unei pete rosietice, care devine nodulara si, in cateva ore sau la 1-2 zile, ia aspect de crusta. Leziunea se extinde rapid.
  • piodermitele gangrenoase - furunculul antracoid, stafilococia maligna a fetei, piodermita vegetanta, streptocociile buloase si ulceroase pot lua uneori aspect gangrenos.
  • gangrenele infectioase care apar in evolutia unor leziuni cutanate preexistente, altele decat piodermitele: ulcerul cronic de gamba, sancrul sifilitic, difteria cutanata, purpurele, unele tumori cutanate;
  • gangrenele infectioase care survin in cursul septicemiilor si al febrelor eruptive, precum: febra tifoida, rujeola, variola, varicela, gripa;
  • gangrena gazoasa care survine pe o plaga murdara. In evolutie sunt interesati si muschii si tesuturile moi, stadiu in care pielea este galben-inchis pana la brun si se acopera cu basici cu continut sangeriu. Starea generala este profund alterata, cu febra, tensiune arteriala scazuta, colaps, insuficienta renala.

Tratament

Tratamentul consta in antibioterapie, in functie de agentul etiologic izolat si, preferabil, dupa antibiograma.

Tratamentul local consta in spalaturi cu solutii slab antiseptice (rivanol 1/1 000, apa oxigenata 12 volume, permanganat de potasiu 1/10 000), urmate de badijonari cu coloranti peste care se va aplica un unguent cu antibiotice (Diprogenta, Bacitracina, Neomicina, Polimixina etc.).

Daca aceste metode nu sunt suficiente, se recurge la tratament chirurgical, care consta in chiuretarea plagilor si indepartarea tesuturilor mortificate sau electrocoagularea superficiala, urmate de aplicarea unor topice cicatrizante. In cazul distrugerilor tisulare intinse se indica grefele.

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii