Erizipeloidul Rosenbach este o infectie cutanata produsa de Erysipelotrix rhusiopathiae (bacilul rujetului), germen patogen care provoaca la animale (in special la porci) boala numita rujetul porcului.
Sunt cu precadere afectate persoanele care manipuleaza carnea animalelor contaminate (ex. macelari, bucatari).
Se pare insa ca boala poate fi transmisa si de alti agenti patogeni, de exemplu streptococul.
Netratata, afectiunea poate sa dispara spontan in 3-4 saptamani, sau poate avea o evolutie recidivanta cu complicatii articulare, osoase sau limfatice.
Semne si simptome
Dupa o perioada de incubatie de 2-7 zile, la nivelul unui deget, apare o placa rosietica-violacee bine delimitata, usor reliefata, centrata uneori de o pustula sau o bula sangeroasa.
Leziunea se extinde treptat spre degetele vecine, putand sa cuprinda intreaga mana, fara sa depaseasca articulatia pumnului. Alte localizari posibile sunt antebratul, bratul si fata.
Bolnavul acuza senzatie de tensiune, arsuri si dureri vii, accentuate de caldura si atenuate de frig.
Starea generala de sanatate este buna.
Tratament
Tratamentul trebuie sa fie precoce si consta in administrare de penicilina timp de 7-10 zile. Alte antibiotice care pot fi folosite sunt tetraciclina, eritromicina, sulfamidele.
Local se vor aplica pomezi cu antibiotice (Diprogenta).
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii