Dermatita de contact alergica se dezvolta in urma expunerii la un alergen, substanta ce cauzeaza un raspuns excesiv din partea sistemului imun. Sistemul imun protejeaza organismul impotriva infectiilor si bolilor, insa in cursul unei reactii alergice, el poate ataca si celule si tesuturi sanatoase proprii organismului.
O gama foarte variata de medicamente, pesticide, cosmetice, aditivi si conservanti alimentari, substante chimice, si alte tipuri de substante au fost indentificate ca potentiali alergeni.
Insa, in cazul dermatitei de contact alergice, au fost incriminati un numar de 30 de posibili alergeni. Dintre acestia, cei mai des intalniti sunt diverse plante (ex. iedera, stejarul otravitor, otetarul otravitor), diverse substante continute in produsele cosmetice (ex. vopsea de par), produsele care contin latex (manusi, prezervative), formaldehida, adezivele puternice (ex. rasina epoxi), diverse creme medicinale (ex. creme cu steroizi).
Dermatita iritanta de contact se dezvolta atunci cand pielea ia contact cu o substanta iritanta. Ea poate fi provocata de expunerea frecventa la un agent iritant slab sau de o singura expunere dar la un iritant puternic.
Dermatita iritanta de contact poate afecta orice persoana expunsa la o substanta iritanta pentru o perioada suficienta de timp.
Printre substantele iritante mai frecvent incriminate se numara detergentii si sapunurile, parfumurile, solventii si substantele abrazive, diversi acizi si baze, cimenturi, adezivi, fibra de sticla, praf etc.
Exista o serie de factori care pot inrautati simptomele dermatitei de contact, precum temperaturile ridicate sau scazute, frictiunea, si umiditatea scazuta (aerul uscat).
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii