Dermatita atopica nu poate fi vindecata, insa severitatea si durata simptomelor pot fi controlate.
La aparitia primelor simptome trebuie consultat medicul dermatolog care va recomanda, cel mai probabil, bai calde pentru a diminua aderenta crustelor formate, urmate de aplicatii cu lotiune cu petroleum pentru a preveni pierderea umezelii naturale a pielii.
Aplicatiile topice cu steroizi sau preparate ce contin gudron de carbune pot diminua pruritul slab, insa gudronul de carbune are un miros neplacut, pateaza hainele, si poate creste riscul de cancer de piele.
Utilizarea excesiva de creme cu steroizi poate afecta cresterea la copii.
Femeile insarcinate trebuie sa evite folosirea produselor ce contin gudron de carbune. Printre efectele secundare atrebuite steroizilor topici se numara pruritul, senzatia de arsura, acneea si subtierea sau patarea pielii. Aplicarea de steoizi topici in zona periorbitara (in jurul ochilor) poate cauza glaucom.
Antihistaminicile orale (ex. difenhidramina) pot reduce simptomele dermatitei atopice asociata alergiilor. In cazul simptomelor persistente se recomanda utilizarea steroizilor topici mai concentrati.
Un analgezic slab poate fi prescris pentru a diminua stresul si imbunatati somnul pacientului, iar antibioticele orale sunt folosite pentru a trata infectiile secundare.
Unguentele cu cortizon trebuie folosite cat mai rar, iar preparatele concentrate nu trebuie aplicate niciodata pe fata, regiunile inghinala, rectala si axilara. In cazul pacientilor care folosesc unguente cu cortizon se recomanda monitorizarea medicala regulata. Daca pacientii nu raspund bine la alte tratamente se poate prescrie cortizonul cu administrare orala.
Injectiile antialergice nu sunt eficiente in tratarea dermatitei atopice iar, uneori, pot agrava simptomele. Deoarece alergiile alimentare pot declansa dermatita atopica, medicul poate sugera eliminarea anumitor alimente din dieta daca alte tratamente se dovedesc ineficiente.
Tratament alternativ
Terapiile alternative se folosesc pentru calmarea simptomelor dermatitei atopice, mai ales atunci cand tratamentul conventional nu a dat rezultate.
Se pot utiliza urmatoarele metode de tratament alternativ:
Alte tehnici alternative ce se pot dovedi utile in tratamentul dermatitei atopice includ:
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii