Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Dermatita atopica

Generalitati

Dermatita atopica este o forma de eczema necontagioasa caracterizata prin inflamatie cutanata cronica si, ocazional, prin prurit intens. Eczema este un termen general folosit pentru a descrie o varietate de afectiuni cutanate ce provoaca inflamatie si prurit.

Dermatita atopica se refera la o larga varietate de afectiuni cutanate, adesea asociate cu tulburari alergice si cauzate de stres, care implica sistemul respirator (ex. astmul si rinita alergica). Desi dermatita atopica poate debuta la orice varsta, se intalneste mai frecvent la copii si adultii tineri. Simptomele se atenueaza de obicei pana la varsta de 25 de ani, si nu afecteaza starea generala de sanatate.

Aproximativ 1 din 10 sugari dezvolta o forma de dermatita atopica numita eczema infantila. Caracterizata prin supuratii urmate de aparitia crustelor la nivelul tegumentului, eczema infantila apare cel mai frecevent pe fata si pe scalp. Boala se amelioreaza in decursul primilor doi ani de viata, iar prin atentie medicala simptomele pot fi tinute sub control pana la aceasta varsta.

Cand dermatita atopica se dezvolta dupa varsta copilariei, inflamatia, aparitia veziculelor, supuratiei, si crustelor sunt mai putin pronuntate. Leziunile pacientului se usuca, capata o culoare maroniu-cenusie (de la culoarea rosie), iar pielea se poate ingrosa si devine scuamoasa. La persoanele cu un ten mai inchis, afectiunea poate cauza deschiderea la culoare a zonei afectate, sau dimpotriva, intunecarea sa.

Pruritul asociat cu aceasta tulburare se intensifica de regula in cursul noptii. Poate fi atat de intens incat pacientii se scarpina pana la aparitia sangerarii, provocand uneori aparitia cicatricilor sau infectiilor.

Simptomele tind sa fie mai intense la femei. Dermatita atopica se poate localiza in orige regiune a corpului, iar zonele de tegument ingrosat si scuamos se pot mentine mai multi ani la nivelul degetelor, palmelor sau plantelor.

La adolescenti si adultii tineri, dermatita atopica apare mai des in una sau mai multe din urmatoarele zone: plica cotului, portiunea posterioara a genunchilor, glezne, incheieturi, fata, gat, piept, palme si intre degetele de la maini.


  inainte

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii