Degeraturile apar ca urmare a expunerii tegumentelor la temperaturi foarte scazute. Dezvoltarea lor depinde insa nu numai de temperatura ci si de durata expunerii la frig, gradul de umiditate, curentii de aer, de eventuale boli preexistente, etc.
In cazul expunerii la frig, regiunile cel mai frecvent afectate sunt extremitatile (picioare, maini, urechi, nas).
Degeraturile se impart in:
Degeratura de gradul I se caracterizeaza initial prin tegumente palide, reci si dureroase, iar apoi prin eritem (roseata) edematos persistent.
Degeratura de gradul II se manifesta prin aparitia de bule (basici) cu continut seros sau hemoragic pe fond rosu-vinetiu; bulele se rup, ducand la aparitia de ulceratii.
Degeratura de gradul III este expresia distructiei tisulare si se manifesta prin aparitia unei coloratii albastrui-negricioase; zonele afectate sunt dure, uscate, lipsite de sensibilitate.
Tratament
Tratamentul consta in primul rand in reincalzire generala (incaperi bine incalzite, bauturi calde) si locala.
Se recomanda reincalzire locala treptata prin bai repetate, la temperaturi de 35-36 grade Celsius, alternand cu acoperirea zonei afectate cu materiale textile calde.
In degeraturile usoare, de gradul I si II, masajele si frectiile cu creme ihtiolate sau camforate au efect favorabil.
In cazul formarii de bule cu ulceratii consecutive se folosesc spalaturi cu solutii antiseptice, coloranti, pansamente sterile, topice antiseptice si antibiotice.
In degeraturile de gradul III, se recomanda incalzirea rapida, prin bai la 38-39 grade Celsius, urmate de spalaturi cu solutii dezinfectante.
Tratamentul medical alterneaza cu cel chirurgical. Printre medicamentele ce pot fi folosite se numara vasodilatatoare, antiagregante si tonice vasculare.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii