Arsurile sunt provocate de expunerea la temperaturi ridicate. Profunzimea la care patrund arsurile depinde de intensitatea si durata expunerii.
Semne si simptome
Clinic, arsurile se manifesta diferit in functie de profunzimea leziunilor.
Se descriu urmatoarele grade de arsuri:
Arsura de gradul I: zona afectata se inroseste si eventual se umfla si este dureroasa. Se vindeca in cateva zile, trecand printr-un stadiu de descuamare. Zona poate ramane intens colorata si dupa vindecare.
Arsura de gradul II prezinta in plus bule (basici) care apar imediat sau la cateva ore de la expunere si care se sparg dand nastere la eroziuni ce se acopera de coji. Vindecarea se produce de obicei mai lent.
Arsura de gradul III intereseaza straturile mai profunde ale pielii. Vindecarea se produce cu cicatrici caracteristice.
Tratament
Tratamentul local in arsurile de gradul I si II se poate incepe cu expunerea zonei afectate la jet de apa cu presiune scazuta (eventual la alcool diluat), masura pe care o poate aplica imediat pacientul insusi.
In continuare pot fi folositi, in arsurile de gradul I, corticoizi sub forma de crema, spray sau lotiuni. In cazul arsurilor de gradul II cu bule intacte, acestea nu vor fi deschise ci, cel mult, punctionate cu un ac steril.
Zonele postbuloase trebuie spalate cu solutii antiseptice dupa care se aplica topice cu corticoizi in combinatie cu antiseptice (Locacorten vioform, crema) sau cu antibiotice (Bioxiteracor sau Oxycort spray, Pimafucort lotiune sau crema).
Prognostic
Prognosticul arsurilor depinde de gradul lor, dar si de marimea suprafetei afectate, varsta pacientului, bolile preexistente sau de aparitia unor infectii secundare.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii