Amiloidoza cutanata idiopatica este o afectiune ce se poate dezvolta dupa varsta de 40 ani la persoanele aparent sanatoase.
Boala consta in depunerea de amiloid la nivelul pielii.
Cauza amiloidozei cutanate ramane necunoscuta, probabil fiind de natura genetica.
Semne si simptome
Clinic, afectiunea poate sa imbrace mai multe forme:
Forma papuloasa sau lichenul amiloid este cea mai frecventa si se caracterizeaza prin bubite dure, discrete, brune sau galbene, netede si stralucitoare sau cu cateva scuame.
Provoaca mancarime intensa si se localizeaza simetric pe membrele inferioare, pe brate si pe sale.
Bubitele pot sa apara lent, in decursul a mai multor ani, sau pot sa erupa brusc, afectand zone intinse, mai mult sau mai putin simultan. Au tendinta sa persiste fara o limita de timp.
Forma maculoasa apare mai ales la femei si consta in macule (pete) brune cu diametrul de 2-5 mm, cu tendinta sa se uneasca, dispuse simetric pe membrele inferioare, intre omoplati si sub sani. Leziunile sunt foarte persistente si provoaca mancarime intensa.
Forma nodulara si cu placi infiltrate consta in placi usor proeminente, infiltrate, rosii sau galbene, cu suprafata plana sau cu aspect de "coaja de portocala". Nodulii sunt bruni sau aurii, de circa 3 cm. Se gasesc in special pe gambe.
Tratament
Tratamentul este putin eficace si consta in corticoterapie sistemica sau topica, sub pansament ocluziv.
Leziunile circumscrise pot beneficia de infiltratii steroidiene.
Se mai pot utiliza retinoizii aromatici (Tigason, Neotigason) pe cale generala, iar local - badijonarile cu solutii alcoolice de fenol 75%, de dimetilsulfoxid 10% sau de acid tricloracetic 40%.
Eficace s-a dovedit si dermabraziunea.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii