Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Acneea

Tratament

Tratamentul acneei vulgare se bazeaza, de la caz la caz, pe unul sau mai multe din urmatoarele mijloace:

1. Igiena corespunzatoare. Majoritatea adolescentilor au forme usoare de acnee, care pot raspunde excelent la o corecta ingrijire a tenului. Chiar daca acneea nu este nicidecum datorata lipsei de igiena, persoana afectata trebuie sa inteleaga ca prezenta bolii impune o igiena riguroasa.

Sunt contraindicate:

  • traumatizarea leziunilor (stoarcerea cosurilor), care risca sa conduca la aparitia de cicatrice
  • aplicarea de unguente sau creme grase pe zonele afectate
  • folosirea unor produse de curatire a pielii care contin substante comedogene
  • microtraumatismele/iritatiile mecanice (produse de breton, benzi frontale, caschete etc.) precum si contactul prelungit/repetat al mainilor cu zonele afectate

Trebuie combatuta opinia, larg raspandita, ca acneea ar avea vreo legatura cu absenta/existenta unei vieti sexuale regulate (este la fel de falsa ideea ca masturbarea ar produce acnee).

In general este indicata spalarea fetei de doua ori pe zi, cu apa calda si sapun. Excesul de sebum poate fi indepartat periodic prin tamponare cu servetele de hartie absorbanta. Punctele albe si negre, si pustulele se deschid cu un ac steril si se evacueaza in conditii de maxima sterilitate si evitandu-se traumatizarea brutala a tesuturilor.

2. Tratamentul local poate fi suficient in multe cazuri de acnee polimorfa juvenila. In general se prefera aplicatiile topice sub forma de lotiuni, mixturi, pudre sau geluri. In ultima vreme in tratamentul local al acneei vulgare se folosesc in special:

  • vitamina A acida si alte substante cu efecte similare. Tretinoinul (preparate comerciale: Airol Roche, Retin-A) si, mai recent, adaptalenul si tezarotenul au efecte comedolitice, dar si antiinflamatoare. Se aplica o data pe zi, seara.
  • benzoil peroxid. Are efect antimicrobian, antiinflamator si slab comedolitic. Poate fi util in orice tip de acnee si este folosit frecvent in asocieri, mai ales cu eritromicina, dar si cu zinc, imidazoli (Acnidazil) s.a.
  • antibiotice. Se adreseaza in special cazurilor de acnee inflamatorie papulo-pustuloasa. Cele mai folosite sunt preparatele cu eritromicina si cele cu clindamicina.
  • metronidazol - lotiune, gel si pudra.
  • alte topice carora li se atribuie efecte antiacneice sunt cele cu ketoconazol (Nizoral), acid azelaic (Skinoren), zinc, nicotinamida s.a.

3. Tratamentul sistemic se adreseaza, de la caz la caz, uneia sau mai multora din factorii cauzatori. El este necesar in formele moderate/severe de acnee. Se administreaza perioade indelungate de timp (cel putin 4 luni) si nu este lipsit de posibile efecte adverse (daca nu se iau masuri de prevenire corespunzatoare), astfel incat indicatiile sale sunt de competenta specialistului dermatolog. Alegerea se poate face intre:

  • antibiotice de tip cicline. Constituie indicatia de electie in acneele inflamatorii papulo-pustuloase, actionand asupra bacteriilor si avand efect antiinflamator. Pot fi folosite: tetraciclina, doxiciclina sau minociclina. Tratamentul se mentine timp de 4-6 luni si, la femei, trebuie insotit de masuri de contraceptie. Desi efectele adverse sunt posibile (candidoze, diaree, cefalee, hiperpigmentari, fotodermatite), tratamentul este de regula bine suportat.
  • tratamentul hormonal. Este de preferat la femeile cu acnee care doresc in acelasi timp si contraceptie orala. Efectul consta in scaderea secretiei de sebum. Se recomanda in special asocierile de etinilestradiol cu ciproteron acetat (Diane 35) sau cu desogestrel (Marvelon).
  • isotretinoinul (acid 13 cis retinoic). Este un retinoid aromatic de uz oral cu puternic efect antiseboreic, anticomedogen si antiinflamator, avand indicatie de electie in acneile severe. Este foarte teratogen, motiv pentru care administrarea la femei de varsta fertila este de evitat (sau se insoteste de masuri extrem de riguroase de prevenire a unei sarcini); alte efecte adverse constau in uscaciunea tegumentelor si mucoaselor, cresterea trigliceridelor si colesterolului, hepato-toxicitate s.a.
  • alte tratamente. Zincul (gluconat sau sulfat) are actiune antiinflamatorie; este indicat in formele inflamatorii papulo-pustuloase de acnee, constituind o alternativa la tetracicline (de preferat la femei gravide).

4. Tratamentul chirurgical poate fi util in cazul unor leziuni chistice mici/mijlocii (se deschid cu electrocauterul sau cu un varf de bisturiu) si constituie singura metoda terapeutica in cazul chistelor epidermice mari ramase dupa vindecarea unei acnei grave (se excizeaza) sau al leziunilor cicatriceale reziduale (pentru care se poate practica dermabraziunea sau microimplantele de colagen, procedee specifice chirurgiei estetice).


inapoi  

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii