Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Acantoza nigricans

Generalitati

Acantoza nigricans este o afectiune cutanata ereditara care se intalneste frecvent la pacientii cu rezistenta severa la insulina (stare in care organismul nu este capabil sa utilizeze insulina produsa in mod eficient si astfel incearca sa compenseze aceasta problema, secretand o cantitate mai mare de insulina).

In rare cazuri, acantoza nigricans reprezinta un marker pentru forma agresiva de cancer intern (acantoza nigricans maligna). In special, este un indicator al cancerului hepatic sau gastrointestinal.

Cu exceptia acantozei nigricans maligne, boala se intalneste mai frecvent la persoanele de origine africana, urmate de persoanele de origine hispanica. Insa orice individ poate dezvolta aceasta boala. Unele medicamente, precum corticosteroizii, contraceptivele orale, niacina sau hormonii de crestere pot uneori produce dezvoltarea acantozei nigricans.

Prezenta acantozei nigricans poate fi un factor de risc pentru dezvoltarea diabetului de tip 2. Boala s-a intalnit si la unii pacienti cu acromegalie si sindrom Cushing. In plus, acantoza nigricans poate fi asociata cu obezitate si/sau sindromul ovarului polichistic, sau hipotiroidismul.

Incidenta acantozei nigricans este necunoscuta. Atat barbatii cat si femeile pot dezvolta boala. Se intalneste de asemenea la copii si adolescenti.


  inainte

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii