Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Tromboza venoasa profunda

Cauze

Dezvoltarea trombilor poate fi cauzata de orice tulburare care ingreuneaza circulatia sanguina la nivelul venelor, ca de exemplu boli cardiovasculare, boli vasculare periferice (ex. ateroscleroza care afecteaza venele periferice), traumatisme care comprima venele, si perioade indelungate de inactivitate.

Peretii venelor sunt mai subtiri decat cei arteriali, fiind mai vulnerabili. De asemenea, ei prezinta pe fata interna valve („cuiburi de randunica”) care inlesnesc fluxul sanguin. Cand peretele venei slabeste si se dilata, sau cand apar depozite de aterom la nivelul lor, functionalitatea acestor valve este afectata, si implicit este ingreunata circulatia sanguina.

Tromboza venoasa profunda poate fi o complicatie importanta aparuta la pacientii care au suferit interventii chirurgicale la nivelul pelvisului, abdomenului sau toracelui.

Desi oricine poate dezvolta aceasta afectiune, anumite categorii de persoane prezinta un risc mai ridicat:

  • persoanele varstnice, deoarece o data cu inaintarea in varsta sistemul valvular venos devine mai ineficient
  • persoanele supraponderale, deoarece kilogramele in plus solicita suplimentar sistemul circulator si venele in mod special
  • fumatorii, deoarece nicotina si alte substante chimice din fumul de tigara provoaca rigidizarea peretilor arteriali
  • femeile insarcinate, deoarece concentratia sanguina de substante cu efect coagulant creste in cursul sarcinii (in special in al III-lea trimestru)
  • persoanele care sufera de diabet, deoarece diabetul poate afecta vasele de sange periferice, ingreunand circulatia periferica
  • persoanele scunde, care atunci cand stau pe scaun nu ating podeaua cu picioarele, deoarece presiunea crescuta exercitata asupra coapselor poate ingreuna fluxul sanguin catre si dinspre membrele inferioare
  • persoanele cu un stil de viata sedentar
  • bolnavii de cancer si de alte afectiuni cronice (inclusiv insuficienta cardiaca congestiva)
  • persoanele care au suferit un infarct miocardic recent

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii