Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Stenoza mitrala

Tratament

In prezent stenoza mitrala este o afectiune in care tratamentul este aproape exclusiv interventional, acest tratament fiind singurul capabil sa vindece leziunea. Tratamentul medical este paleativ si se adreseaza complicatiilor.

Tratamentul este deci un tratament radical al vulvoopatiei, un tratament al complicatiilor si un tratament al simptomelor.

Tratament chirugical

Este tratamentul de corectie a valvulopatiei, care se poate realiza pe mai multe cai, in functie de severitatea leziunii:

I. Valvuloplastie mitrala in stenoza mitrala moderata si daca:

  • valva mitrala este supla
  • calcifierile sunt minime sau absente
  • stenoza mitrala este pura
  • in absenta trombozei, daca pacientii sunt simptomatici

Este o metoda de tratament nechirurgicala si consta in dilatarea valvei stenotice cu un balonas aflat la varful unui cateter care se introduce prin artera femurala sau prin vena femurala via foramen ovale. Presupune, pentru a fi eficienta, sa nu existe calcificari valvulare (risc de a nu putea realiza dilatarea datorita rigiditatii sau risc de embolii calcare) si ca stenoza mitrala sa fie pura (altfel se poate agrava regurgitarea).

II. Valvulotomia este o interventie chirurgicala pe cord deschis care deschide comisurile fuzionate, corectand stenoza. Presupune de asemenea sa nu existe regurgitare mitrala (care poate fi agravata) si sa nu existe afectare de aparat subvalvular.

III. Protezarea valvulara consta in inlocuirea valvei mitrale cu o proteza valvulara biologica sau metalica si se aplica in cazurile de boala mitrala, cu stenoza mitrala cu calcificari mitrale si de aparat subvalvular. Se prefera protezele metalice, cu durata mai lunga de functionare, care necesita insa tratament cu anticoagulante pe viata datorita riscului de trombozare.

Protezele biologice, se folosesc la femei tinere in perioada fertila (la care tratamentul cu anticoagulante orale nu este indicat pe perioada sarcinii), la batrani si alte persoane cu contraindicatii de anticoagulare cronica.

Tratament medicamentos

Este tratamentul complicatiilor bolii si al simptomelor, avand doar rol paleativ de prelungire a supravietuirii.

Obiectivele (mijloacele) tratamentului medicamentos constau in:

  • reducerea simptomatologiei generate de congestia pulmonara: diuretice, nitrati
  • prevenirea embolismului sistemic: anticoagulante (in special in fibrilatia atriala)
  • prevenirea endocarditei bacteriene: antibiotice
  • tratamentul endocarditei bacteriene: antibiotice
  • prevenirea/tratamentul fibrilatiei atriale: digoxin, beta-blocante, antiaritmice, anticoagulante
  • tratamentul edemului pulmonar acut: diuretice, morfina, oxigenoterapie
  • tratmentul stenozei mitrale largi manifesta doar prin dispnee si palpitatii la efort: diuretic intermitent si beta-blocant.

inapoi  

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii