Stenoza mitrala este definita ca ingustarea orificiului mitral sub 3 cm2, cu dificultatea umplerii ventriculului stang. Orificiul mitral se poate ingusta pana la 0.5-0.6 cm2.
Ingustarea orificiului mitral impiedica golirea completa a atriului drept, reducand astfel umplerea ventriculului stang, ceea ce va avea ca urmare cresterea volumului sanguin in atriul stang, urmata de cresterea de presiune si dilatarea consecutiva a atriului stang.
Apare astfel un gradient de presiune atrio-ventricular diastolic (curgere turbulenta) dat de obstructia realizata de orificiul mitral stenotic.
Gradientul de presiune atrio-ventricular, mult crescut in stenoza mitrala, se rerpercuta asupra circulatiei pulmonare din spatele atriului stang, ducand la cresterea presiunii in venele pulmonare si hipertensiune pulmonara veno-capilara (pasiva).
Fiziopatologia simptomnelor si complicatiilor depinde de valorile presionale in atriul stang si circulatia pulmonara, astfel:
Evolutia bolii se face intr-o perioada de 10-20 ani, dupa care apar de obicei complicatiile.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii