In mod normal, sangele oxigenat ajunge la tesuturi prin intermediul arterelor si capilarelor. Dupa ce oxigenul este eliberat in tesuturi, sangele neoxigenat se intoarce la inima prin vene.
Fistula arteriovenoasa reprezinta o comunicare sau pasaj anormal intre o artera si o vena. Astfel, o parte din sange nu ajunge la capilare si tesuturi, scurgandu-se din artera in vena, deoarece presiunea arteriala este mai ridicata decat cea venoasa.
Cauze
Exista 2 tipuri de fistule arteriovenoase - congenitala si dobandita.
Fistula congenitala se formeaza in cursul dezvoltarii fetale, si este prezenta de la nastere. In cazul acestui tip, cel mai frecvent sunt afectate vasele de sange de la nivelul membrelor inferioare. Fistulele arteriovenoase congenitale se intalnesc mai rar.
Fistula arteriovenoasa dobandita se dezvolta la o persoana in cursul vietii (nu este prezenta de la nastere). Se formeaza, de regula, in urma procesului de vindecare care are loc in urma lezarii unei artere si unei vene invecinate. De asemenea, poate apare ca o complicatie a unei cateterizari, atunci cand se punctioneaza accidental o artera sau o vena. Insa, uneori, fistula arteriovenoasa se dezvolta fara o cauza aparenta. In unele cazuri, fistula este creata chirurgical, astfel incat prin scurgerea sangelui arterial in vena, aceasta din urma se largeste scazand astfel riscul de formare a trombilor in interiorul sau.
Semne si simptome
Principalele simptome ale fistulelor arteriovenoase localizate in apropierea suprafetei tegumentului sunt aspectul umflat si coloratia anormala a venelor. In unele cazuri, venele umflate pot fi confundate din pricina aspectului cu venele varicoase.
Alte fistule arteriovenoase pot cauza probleme mai serioase, in functie de localizarea lor si de vasele de sange implicate.
Diagnostic
Cu ajutorul stetoscopului, medicul poate detecta sunetul specific al pulsului de la nivelul venei afectate. De asemenea, fistula poate fi descoperita prin introducerea unei solutii de contrast in circulatia sanguina si efectuarea de radiografii.
Tratament
Fistulele arteriovenoase de mici dimensiuni pot fi corectate chirurgical. Fistulele de la nivelul creierului sau ochilor sunt foarte dificil de tratat.
Daca tratamentul chirurgical nu este o optiune se poate folosi terapia prin injectare. Aceasta consta in injectarea unor substante care determina coagularea sangelui din locul unde s-a ejectuat injectia. In cazul fistulei arteriovenoase, cheagul de sange format va opri scurgerea sangelui din artera in vena.
Tratamentul chirurgical este de regula utilizat pentru a corecta fistulele dobandite o data ce acestea au fost diagnosticate.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii