Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Coarctatia de aorta

Generalitati

Coarctatia de aorta este un defect congenital caracterizat prin ingustarea crosei aortice, pricipala artera care transporta sangele oxigenat de la ventriculul stang in restul corpului. Aproximativ 10% dintre nou-nascutii cu boli cardiace congenitale sunt afectati de acest defect.

Sangele oxigenat este pompat de catre venctriculul stang al inimii in circulatia sanguina, de unde este distribuit la tesuturi. Crosa aortica este prima artera care transporta sangele oxigenat ce paraseste inima. Arterele care ajung la cap si brate sunt ramuri din crosa aortica.

O ingustare a crosei aortei, in orice zona a sa, produce o rezistenta la scurgerea sangelui. Astfel are loc cresterea tensiunii sanguine in portiunea situata inainte de ingustare, si hipotensiune in cea situata dupa aceasta.

Regiunile corpului aprovizionate de ramurile arteriale care parasesc crosa aortei din portiunea de dinainte de ingustare vor prezenta o tensiune arteriala crescuta. In schimb, regiunile la care sangele oxigenat este adus de arterele care pornesc din portiunea aortica situata dupa ingustare, prezinta o tensiune arteriala mai mica (nu primesc un aport sanguin adecvat). Pentru a compensa acest defect, travaliul cardiac creste, iar tensiunea arteriala se intensifica.

Aproximativ jumatate dintre copiii cu coarctatie de aorta sunt diagnosticati in primele 2 luni de viata. Adesea, sunt prezente si alte defecte cardiace congenitale. Copiii cu sindrom Turner au un risc de 45% de a prezenta si coarctatie de aorta.

Coarctatia de aorta se poate asocia cu: defect septal ventricular, canal arterial, insuficienta mitrala, stenoza aortica, insuficienta aortica, fibroelastoza endocardica. In evolutie, anomalia va provoca insuficienta cardiaca.

Cauza aparitiei coarctatiei nu este cunoscuta.


  inainte

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii