Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Boala Buerger (Trombangeita obliteranta)

Diagnostic

Boala Buerger se poate asemana cu o varietate de alte afectiuni ce cauzeaza reducerea fluxului sanguin la nivelul membrelor. Prezenta acestor afectiuni trebuie exclusa printr-o evaluare riguroasa, deoarece tratamentul lor difera semnificativ de cel aplicat in cazul bolii Buerger.

Printre tulburarile cu care boala Buerger poate fi confundata se numara ateroscleroza, endocardita, alte tipuri de vasculita, fenomen Raynoaud sever asociat cu afectiuni ale tesutului conjunctiv (lupus, scleroderma), tulburari de coagulare, etc.

Diagnosticul bolii Buerger se bazeaza pe semnele si simptomele prezente si pe investigatiile paraclinice, care includ teste de sange, testul Allen, si angiograma.

Testul Allen evalueaza fluxul sanguin de la nivelul arterelor care vascularizeaza mainile. Pacientul este rugat sa stranga pumnul, fortand intoarcerea sangelui spre antebrat. Medicul aplica presiune asupra arterelor localizate in partile laterale ale incheieturii pentru a ingreuna reintoarcerea sangelui in mana, avand drept efect decolorarea acesteia. Apoi, pacientul este rugat sa deschida mana iar medicul elibereaza incheietura. Timpul necesar pentru ca mana sa-si recapete culoarea normala este indicativ pentru sanatatea arterelor. Un flux sanguin ingreunat in aceasta zona poate indica prezenta bolii Buerger.

Angiograma este un test imagistic care permite evaluarea arterelor. In cadrul testului se injecteaza un colorant intr-o artera, iar apoi se efectueaza radiografii. Imaginile obtinute pot evidentia prezenta ocluziilor sau stenozelor de la nivelul arterelor. De regula, se efectueaza angiograme pentru toate membrele chiar daca nu toate prezinta semne sau simptome specifice bolii Buerger.

Pentru a exclude existenta altor forme de vasculita este uneori necesara realizarea de angiograme si in alte regiuni ale organismului (regiuni ce nu sunt implicate in cazul bolii Buerger).

Biopsiile cutanate ale membrelor afectate sunt rar efectuate , din pricina faptului ca zona de prelevare a specimenului de tesut nu se va vindeca corespunzator din cauza vascularizatiei slabe.


Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii