Blocul de ramura este o tulburare cardiaca caracterizata prin incetinirea sau chiar intreruperea conductiei impulsurilor electrice in ramurile fasciculului His. Aceste impulsuri sunt responsabile pentru bataile inimii.
Blocul de ramura apartine unui grup de afectiuni cardiace denumite defecte de conducere intraventriculara.
Fasciculul His, care intra in componenta sistemului electric al inimii, se divide in 2 ramuri - dreapta si stanga. Ramura dreapta transmite impulsurile electrice care provoaca contractia ventriculului drept, iar ramura stanga impulsurile electrice care determina contractia ventriculului stang.
Pacientii cu bloc de ramura sunt in general asimptomatici, cu exceptia cazurilor in care boala este suficient de severa pentru a cauza un bloc atrioventricular infranodal si un ritm cardiac foarte lent.
La persoanele cu bloc de ramura dreapta, impulsurile electrice sunt conduse incet sau deloc. Ventriculul drept va primi intr-un final impulsurile prin intermediul transmiterii de la o celula musculara la alta (in afara sistemului normal de conducere). Acest mecanism de transmitere a impulsurilor este lent si duce la o contractie intarziata a ventriculului drept.
Exista mai multe tipuri de bloc de ramura stanga, fiecare caracterizat prin propriul mecanism de disfunctie. In fiecare caz, impulsurile electrice sunt intarziate sau blocate.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii